Ha csak 30 percem van egy minden igényt kielégítő desszert elkészítésére, már izzítom is a sütőt, keverem a tésztát, és fél órán belül az asztalomon illatozhat egy tetszőleges összeállítású muffin.
Az angol-amerikai gyökerekkel rendelkező, jellegzetes, kis formákban készülő sütemény nem véletlenül akkora kedvenc: talán nála érvényesül leginkább a kevert sütemények egyszerűsége. Amikor azt írom, „tetszőleges”, tényleg tetszőlegesre gondolok. Hogy miért? Máris beavatlak!
Száraz és nedves hozzávalók
A legtöbb muffintészta receptjében megtalálod ezt a mondatot: „egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, egy másikban a nedveseket, majd forgassuk össze a kettőt”. Nos, ez pontosan így történik, de mik lehetnek ezek a hozzávalók? A száraz hozzávalók alatt alapvetően a lisztet, a sütőport vagy szódabikarbónát és a sót értjük, míg a nedves hozzávalókhoz tartozhat a tojás, a tej, joghurt, kefir, a zsiradékok, valamint a cukor is – utóbbi azért, mert a kevert tészta első lépéseként általában ezt habosítjuk ki a tojással.
Keverem-kavarom
A jó muffintészta az állagáról ismerszik meg, ez az állag azonban nagyon széles skálán nevezhető jónak, és a tészta egyszerűsége is ebben rejlik. Ellentétben a piskóta vagy a kelt tészta kényességével, a muffin elbírja a darabosságot, a rusztikusságot, egyben marad akkor is, ha a tészta kicsit lágyabb, és puha lehet akkor is, ha picit tömörebbre sikerült. Ebből adódik a jó variálhatósága is, hiszen egészen bátran helyettesíthetjük a hozzávalókat egymással, amíg a végeredmény a kívánt állag környékére esik.
Még valamit a variálhatóságról
Mivel a cél a jó állag, gyakorlatilag elengedhetjük a fantáziánkat a hozzávalók terén. Nemcsak, hogy könnyedén készíthetjük például cukros helyett cukormentesre ezt a süteményt, de gyerekjáték belekombinálni olyan hozzávalókat is, mint például a túró, a sütőtök, vagy éppen a sajt. Készítettél már például reszelt cukkiniből muffint? A cikk alatt erre is találsz jó ötletet!
Vannak azért szabályok is?
Naná! Néhány egyszerű szabályt érdemes betartani, ha igazán puha, könnyű tésztájú süteményt szeretnénk.
- Amennyiben édes muffint készítünk, a tojást (és a cukrot) alaposan habosítsuk ki, ez adja a tészta könnyedségét.
- Lehetőleg használjunk extra finom őrlésű lisztet, mivel a tészta nem igényel sok keverést, ezt pedig segíthetjük egy olyan liszttel, mely gyorsan és könnyen vegyíthető és keverhető csomómentesre a nedves hozzávalókkal (a Nagyi titka extra finom süteményliszt például ilyen).
- Használjunk a tésztában zsiradékot, vagy valamit, ami „hidratálja” a tésztát. Ha vajas muffint készítünk, nem is kérdés, hogy ettől lesz igazán szaftos a süteményünk, de a dolog kókuszolajjal, olívaolajjal is jól működik, vagy ha zsírszegény süteményre vágyunk, egy nagy adag reszelt cukkini is lehet az alap, ami rengeteg nedvességet ad majd a tésztához.
- Csináljuk azt, ami működik, de merjünk kísérletezni is! A klasszikus kombinációkkal nem lőhetünk mellé: almát fahéjjal, meggyet csokival, epret fehércsokoládéval érdemes párosítani, de bátran kipróbálhatjuk, milyen például a cékla és az étcsoki párosa (elárulom, bombasztikus!).
+1: Maradékmentés
Ha maradt egy kis joghurt, egy szem alma, egy fél pohár kefir, egy marék mandula vagy mogyoró, vagy épp egy adag túró, keressünk neki helyet ebben a finom süteményben! Ugyanez érvényes a sós hozzávalókra is: pár szem olívabogyó, aszalt paradicsom, egy kis jobb sorsra érdemes feta mind új életet kezdhet egy sós muffinban. Nincs ötleted? Keress rá! A világhálón szinte minden alapanyaghoz találhatsz egy bevált muffinreceptet, ráadásul az imádunksütni.hu oldalon is jó párral szolgálhatok a számodra. Melyiket fogod megsütni még ma?