A Nagyi Titka sütimestere

Minden héten süt, fotóz és recepteket ír. Ő Barta Katalin, a Nagyi titka sütimestere.

Mit jelent számodra az, hogy a Nagyi titka lisztek sütimestere vagy?
Hihetetlenül nagy megtiszteltetés és meglepetés volt, amikor 2016 decemberében engem választottak erre a címre. Célom, hogy minden héten újabb és újabb sütési tippet adjak az olvasóknak. A liszt egy olyan alapélelmiszerünk, amiből csodákat alkothatunk, a kenyérsütéstől kezdve a pizzákon, tortákon, kekszeken, pitéken át egészen az egészséges, teljes kiőrlésű vagy tönkölylisztből készülő finomságokig. A Nagyi titka lisztek teljes palettáját használom a konyhámban, és maradéktalanul elégedett vagyok az eredménnyel. Azt szeretném, ha az oldal olvasói is kipróbálnák, mennyivel másabb pizzát sütni pizzalisztből, kenyeret kenyérlisztből, pitét omlós tésztához készült lisztből vagy piskótát extra finom süteménylisztből.

Mikor kezdtél sütni és blogolni?
2011-ben kezdtem komolyabban beletanulni a sütésbe-főzésbe, majd a magam kedvéért blogot írni, a katucikonyha.hu-t. Előtte született meg a kisfiam, és nagyon hiányzott, hogy a munka helyett legyen a gyereknevelésen túl valamilyen elfoglaltságom. Azóta még két kislánnyal bővült a családunk, és ezzel párhuzamosan a blog is, én is fejlődtem. A sütés mellett a fotózásban – főleg az ételfotózásban – is nagy örömömet lelem. Ezek a területek nagyon jó lehetőséggel szolgálnak a saját magunk fejlesztésére. Az életem persze épp ezek miatt nagyon szigorú rendszert is követel, hiszen minden időmet be kell osztanom a három gyerekre, a munkára és a sütésre, fotózásra.

Azt gondolnánk, hogy egy-egy bejegyzés elkészítése nem is olyan nagy dolog, pedig rengeteg időt igényel. Végig kell gondolni, mit szeretnénk készíteni, majd le is kell „gyártani” az ételt, szépen kitálalni, de még le is kell fotózni, amihez szép fények és egy kis nyugalom sem árt. Bizony, nem könnyű három éhes gyerekszájat visszatartani, ha süti van terítéken, de szerencsére ők már megszokták, hogy ki kell várniuk a sorukat. Sőt sokszor már ők szólnak, hogy milyen szép fények vannak, és gépet is vesznek a kezükbe.

Milyen alapanyagokat használsz a süteményeidhez?
Hiszek benne, hogy megannyi dolog mellett az étel iránti igényesség is gyermekkorban kezdődik. Az, hogy megadjuk az alapanyagoknak a tiszteletet, és szépen, finoman készítjük el. Hogy nem műanyag, olcsó hozzávalókat használunk. Inkább kerüljön kevesebb az asztalra, de az legyen igényes és egészséges – már csak magunk miatt is. Így soha nem használok margarint, cukrászhabot, ketreces tojást és még sorolhatnám. Kifejezetten kerülöm a pálmaolajat tartalmazó termékeket, azt gondolom, hogy a bolygónk egy olyan kincs, amit meg kell őriznünk az utódaink számára, és ebben nekünk is óriási a felelősségünk. A receptjeimben épp ezért van mindig vaj, zsíros tejszín, idénygyümölcsök, valódi fűszerek… Úgy gondolom, ezt az igényességet kapjuk a Nagyi titka lisztektől is.

Mik a terveid a jövőben?
Jövőbeli céljaim között rengeteg dolog szerepel, először is legalább egymillió receptet szeretnék még kipróbálni (mániákus szakácskönyvgyűjtő vagyok, így van miből választani), új technikákat tanulni, és közelebb hozni az olvasókhoz a felelős gondolkodást. Mindazt a tudást, amit megszerzek, folyamatosan szeretném megismertetni az olvasókkal, hogy felfedezzék a saját kreativitásukat a konyhában, ezáltal örömet szerezve maguknak és szeretteiknek.

Nekem szinte minden hétvégén sütnöm kell a családnak. Bármilyen meglepő is, ez a nagyon retró sütemény az abszolút családi kedvencünk. Úgy gondolom, hogy egy jó piskótával már nem nyúlhatunk mellé, főleg, ha finom, vaníliás, házi sárgabaracklekvár is kerül bele –, de egy gombóc vaníliafagyival is csodás lesz! Ha pedig ezt az alapot már elsajátítottuk, tovább is léphetünk akár a Charlotte-torta készítésére is.



Nyomtatás

A legjobb piskótatekercs

Hozzávalók



Elkészítés

1. lépés
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A porcukor egyik felét és a vaníliát a sárgájákhoz adjuk és robotgéppel szép habosra keverjük. A fehérjéket elkezdjük habosítani, és kanalanként hozzáadjuk a maradék porcukrot. Addig verjük a habot, amíg sűrű és kemény lesz. Több részletben a vaníliás sárgájához adjuk a fehérjehabot. Végül beleszitáljuk a lisztet, amit spatula segítségével, nagy mozdulatokkal beleforgatunk.
2. lépés
A masszát egy sütőpapírral bélelt nagy méretű gáztepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük.
3. lépés
Ahogy elkészült, lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy tiszta konyharuhába csavarjuk. Így hagyjuk teljesen kihűlni.
4. lépés
A kihűlt piskótát kitekerjük, vékonyan megkenjük sárgabaracklekvárral, majd visszagöngyölítjük, és szorosan egy műanyag fóliába csomagoljuk. Porcukorral megszórva, egyforma szeletekre vágva tálaljuk.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm