Ha olyan sütemény kell, ami gyorsan elkészül, irdatlan mennyiségű gyümölcsöt nyel el, és jó eséllyel mindenki szereti. Nekem egy ilyen rögtön eszembe is jut, ez pedig a pite. 

Mindenkinek megvan a maga kedvence, a bomba-biztos almás pitéje, a határokat feszegető marcipános, vagy épp egy különleges sós pite, amit bevethet, ha vendégek jönnek, vagy ha „csak úgy” sütne valamit. 

A pite nem újkeletű sütemény, sőt, már Kr. e. 9500 tájáról is maradtak nyomai annak, hogy őseink gabonaőrleményből tésztát készítettek, és azt úti eledel gyanánt valamivel megtöltötték. Mára megszámlálhatatlan verziója létezik ezeknek az alapoknak, de két kitételnek többnyire mindegyik eleget tesz: pitének a két omlós tésztaréteg által közrefogott édes vagy sós töltelékkel készülő süteményt nevezzük. 

A piték Gombóc Artúrja minden bizonnyal éppúgy szereti a klasszikus, kerek formában készülő almáspitét, mint a Nagymama tepsiben sült rácsos pitéjét, a zöldséges töltelékkel készülő quiche-t, az angolok húsos pitéjét, vagy épp a galette-et – hiszen a forma és a töltelék változhat, de a jó omlós tészta bizony előfeltétele a jó pitének. 

Mi a jó pitetészta titka? 

Először is a megfelelő liszt. Talán merésznek tűnik ez a kijelentés, azonban egy olyan sütemény esetében, ahol a minőség fokmérője a tészta megfelelő állaga, igazán nem elhanyagolható, hogy az ehhez való lisztet válaszd. Az ehhez való liszt pedig a rutinos háziasszonyok szótárában „félfogós” névre hallgató, az én lisztjeim között pedig az „Omlós tészta süteményliszt” néven megtalálható liszt. Miért lesz jobb ezzel a liszttel a pite? Azért, mert az őrlésnek köszönhetően a szemcsék nem tapadnak olyan elválaszthatatlanul egymásba, ezáltal lesz a végeredmény olyan, amilyennek lennie kell egy tisztességes pitében: omlós, kissé morzsás. Ez a liszt ugyanilyen jól helytáll a linzerben, az ischlert elképzelni sem tudnám másból, de még a nokedli is jobban sikerül vele.

Másodszor: a megfelelő hőmérséklet és a gyors gyúrás. A hőmérséklet tekintetében a vaj, méghozzá a jéghideg vaj a fontos. Annak érdekében, hogy a vajat minél gyorsabb mozdulatokkal a tésztába tudd dolgozni, több módszert is követhetsz: vághatod a vajat kockákra, és felhasználás előtt újrahűtheted, vagy a rövid időre fagyasztóba tett vajat nagy lukú sajtreszelőn is lereszelheted, így biztosan elkerülhető, hogy nagy vajdarabok maradjanak a tésztában.

Harmadszor: a jól megválasztott és kellő mennyiségű töltelék. A töltelék oly sokféle lehet, hogy abba kár is belemenni, a mennyisége azonban kardinális kérdés. A töltelék mennyisége ugyanis nagyjából a 2,5-szerese a tészta mennyiségének. Ha a tésztád úgy sikerül, ahogyan az elvárható, akkor egy omlós, önmagában kicsit száraz vajas tésztát kapsz, ami kívánja a szaftos és bőséges tölteléket. Egy átlagos, 32 cm-es piteformába kerülő gyümölcs mennyisége az 1 kg-ot is meghaladhatja. 

Milyen pitét süss? 

A válasz egyszerű: amilyet a helyzet kíván! Ha szezonja van a kedvenc gyümölcsödnek, nem is kérdés, hogy mi legyen a töltelék! Játssz a fűszerezéssel, keverd bátran az ízeket, őrültebb pillanatodban akár ezt a fantasztikus málnás-csokis pitét is elkészítheted! 

Egytálételre vágysz? A quiche lesz a te pitéd! A friss tavaszi zöldségek, vagy épp az ősz ízekben gazdag kincsei is kerülhetnek bele, sőt, kedvenc gourmet kecskesajtod vagy gorgonzolád is helyet kaphat ebben a csodában. 

Ha pedig már magabiztosan készíted az alaptésztádat, határ a csillagos ég! Alább megtalálod az én kedvenceimet, amikben biztosan nem fogsz csalódni, de bátran engedd szabadjára a fantáziádat, és alkosd meg a saját tökéletes pitédet!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások