Bejgli

Egy klasszikus kedvenc, ami nélkül nem múlhat el a karácsony. Így készül a bejgli.

A tökéletes bejgli titka

A tökéletes bejgli teteje szép márványos, tölteléke vastag, de nem repeszti szét a tésztát. Néhány szabály betartásával és kis rutinnal akár mi magunk is elkészíthetjük (bár a kicsit repedezett bejgliből sem szokott morzsa sem maradni). Összeszedtük tapasztalatainkat, melyeket érdemes figyelembe venni bejglisütéskor.

1. Először mindig a tölteléket készítjük el, ami azért fontos, mert teljesen ki kell hűlnie. Ha még meleg, amikor a tésztára kenjük, akkor könnyen kirepedhet sütés közben a tészta.

2. A tésztához hideg vajat és zsírt használunk, melyeket gyors mozdulatokkal morzsolunk össze a többi alapanyaggal. Ha túl sokáig gyúrjuk, akkor átveszi a meleget a tészta, és ez árt a szerkezetének, ami szintén repedéshez vezethet.

3. A bejgliket először egy tojássárgájával kenjük le, majd hűvös, száraz helyen pihentetjük, míg meg nem szikkad. Ezután tojásfehérjével is lekenjük, és ezt is hagyjuk megszáradni. Ez a titka a márványos mintának.

4. Mielőtt sütőbe toljuk, egy hurkapálcával megszurkáljuk a bejglit (teljesen leszúrunk az aljáig), így tesszük lehetővé, hogy a sütés közben keletkező gőzök távozzanak, és ne feszítsék szét a tésztát.

5. A bejgli frissen a legfinomabb, de bátran dolgozhatunk vele előre. A hűvös, száraz helyen tárolt kész bejgli 30 napig eltartható. Ha a rácson már kihűlt, szorosan fóliába csomagoljuk, és lefagyasztjuk.



Nyomtatás

Bejgli

Hozzávalók a bejglitésztához (2 rúdhoz):

Hozzávalók



Elkészítés

Első lépés:
Először elkészítjük a bejgli töltelékét. Felforraljuk a tejet, és ráöntjük a darált dió és porcukor keverékére. Alaposan összekeverjük, majd állni hagyjuk. (Ízesíthetjük citrom reszelt héjával, rummal vagy mazsolával.)

Második lépés:
A liszteket a sóval együtt egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és a zsírt, és kézzel elmorzsoljuk. Beleszórjuk a porcukrot, majd a tojássárgája, a langyos tejben elkevert élesztő és a tejföl hozzáadásával sima tésztává gyúrjuk. Ha nem áll össze, adunk még hozzá egy pici tejfölt, ha túl ragacsos, akkor egy kis süteménylisztet. A tésztából két gombócot formázunk, és folpackkal letakarva 30 percre hűtőbe tesszük.

Harmadik lépés:
Ha a töltelék is kihűlt, és a tészta is pihent, akkor összeállítjuk a bejglit. Az egyik gombócot lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk, rásimítjuk a diós tölteléket, majd két oldalon behajtjuk a peremet, és feltekerjük a tésztát. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is. A kész rudakat kizsírozott tepsire helyezzük, és 30 percig pihentetjük.

Negyedik lépés:
A bejgliket lekenjük tojássárgájával, megszurkáljuk több helyen, és pihentetjük 15 percig. Ekkor lekenjük tojásfehérjével is, és további 10 percig pihentetjük. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt készre sütjük.



Tipp

A hagyományos diós és mákos bejgli mellett bátran kísérletezhetünk új ízekkel is. Adhatunk a diós és mákos töltelékhez meggyet, de megtölthetjük a bejglit akár gesztenyés töltelékkel is, és nagyon finom a marcipános, a narancsos-csokikrémes és az aszalt gyümölcsökkel gazdagított bejgli is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm