Az édes tészták esetén a vaj, a porcukor és a jó minőségű tojás önmagában is mennyei ízeket eredményez, ahogy a sós tészták esetében a kovászban, az élesztőben, vagy a különleges lisztben bízhatunk, hogy az ízek fölött uralkodni fognak, időnként azért mégiscsak érdemes szétnézni a fűszeres polcon is, hogy az élményt tovább fokozhassuk.

A fűszerezésre egyaránt igaz, hogy a kevesebb néha több, és az is, hogy időnként viszont bátran túlzásokba eshetünk. Ahogy egy könnyű piskóta táncra perdül pusztán egy késhegynyi vaníliamagtól, úgy a mézeskalácstészta fűszerek egész garmadáját bírja el anélkül, hogy túl soknak éreznénk.

Milyen fűszerek legyenek kéznél a sütéshez?

Édes tészták esetében a fahéj, a vanília és a reszelt citromhéj talán a legalapvetőbb hármas, amiből mindig jó, ha van otthon, ezek akár együtt is csodásak. A vanília és a citromhéj üde, édes ízt eredményez, a fahéjtól pedig bármelyik évszakban úgy érezhetjük, karácsony van. A szegfűszeget sem érdemes csupán a gyümölcsleveshez tartogatni, bátran használjuk őrölt formájában a mélyebb ízvilágú süteményekhez: kiválóan működik a szilva, meggy vagy narancs gyümölcspárosításokkal, és általában mindenhez illik, amihez a fahéj is – azzal együtt, vagy önmagában.

Na és a haladószint?

A fahéjnál és a vaníliánál jóval ritkábban használt tonkababot is rendszeresíthetjük a konyhában, hiszen például csokoládéval verhetetlen párost alkot, ahogy a kardamomot vagy a gyömbért is, valamint a csillagánizst, melyek mindegyike egyaránt mennyei csokoládéval és gyümölcsökkel is. Ha levendulával vagy rózsavízzel kísérleteznénk, bánjunk nagyon óvatosan az adagolással, mert akár egy cseppel több ezekből eredményezhet szappan- vagy parfümízű süteményt, azt pedig nem szeretnénk, igaz? Az édes sütemények esetében bizonyos esetekben pedig legyünk merészek és alkalmazzunk meglepő párosításokat: például a citrom és a bazsalikom, a narancs és a rozmaring, vagy egy gondolatnyi chili is őrületes végeredményt adhat!

És ha sós?

A fokhagymaporral nem nyúlhatunk mellé, ha például pizza tésztáját ízesítenénk, és ugyanígy elférnek benne a zöldfűszerek is, illetve minden, ami a paradicsomhoz is illik, hiszen legtöbbször azzal együtt fogyasztjuk. Kenyér esetében lehetünk bátrabbak: az őrölt kömény különösen finom például a tönköly- és rozslisztekből készült kenyérben, de nem csak szó szoros értelmében vett fűszerekkel kísérletezhetünk!

A tésztát gazdagíthatjuk magokkal, pirított dióval, szezonjában medvehagymával, vagy akár aszalványokkal is. Fogjunk egy üveg magozott fekete olívát, csepegtessük le, és terítsük szét egy tepsiben, sütőpapíron. Dugjuk előmelegített, 70-80 fokos sütőbe, és nagyjából 3 órán keresztül szárítsuk, vagy amíg úgy érezzük, hogy van még benne nedvesség. Ha kihűlt, tegyük késes aprítóba, és zúzzuk rusztikus darabkákra. Hűtőben, jól lezárt üvegben sokáig eláll, és például sós péksütemények, izgalmas kenyerek, pizzatészták kiváló kiegészítője lehet.

Bármilyen sütemény elkészítésébe is fogunk bele, a megfelelő fűszerek, ízesítők kiválasztása mellett kardinális kérdés a többi alapanyag minősége is. Használjunk lehetőség szerint tanyasi tojást, válogatott gabonából készült lisztet, magas zsírtartalmú vajat és friss élesztőt, és sose hagyjuk ki a tészta legfontosabb összetevőjét: egy csipetnyi gondoskodást.

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások