A sütésre szinte mindig van jó apropó. Vagy azért sütünk, mert épp ráérünk, vagy azért, mert ennénk valami édeset, de nincs kedvünk cukrászdába menni. Sütünk, ha kipróbálnánk valami újat, vagy sütünk, ha egy megszokott, régi, kedves ízre vágyunk. Sütünk, ha gondoskodni szeretnénk azokról, akiket szeretünk, és sütünk néha azért is, hogy saját magunkat lepjük meg vele. Az alkalmaknak se szeri, se száma, szinte az év minden napján lehet találni apropót arra, hogy fakanalat és tepsit ragadjunk.

Bizonyos alkalmakkor egyszerűen nem tudunk vagy nem akarunk szabadulni a hagyományoktól: húsvétkor kalácsot sütünk, karácsonykor pedig bejglit. Más alkalmakon viszont bátran előszedhetjük a kísérletezős énünket, és kreatívkodhatunk kifulladásig a konyhában.

Én magamban a halloween-i sütögetést a mézeskalács-szezon előfutárának tekintem, amikor a hangsúly a dekorációk játékosságán és ötletességén van.

Vonjuk be a gyerekeket is!

Én hiszek abban, hogy élményt és tudást adni ma is érték. Ahelyett, hogy elkészítenénk a gyerkőcöknek ezeket a mókás süteményeket és kekszeket, határozottan azt javaslom, hogy vonjuk be őket is. Mutassuk meg nekik, hogyan lesz rémisztően jó egy múmia, hátborzongatóan ropogós a boszorkányujj, vagy hogy lesz nyolc lába a pók keksznek.

Dekoráció

Ha egy finom, ámde átlagos kinézetű süteményen keresztül szeretnénk életre kelteni valakit vagy valamit az éjszaka világából, minden kreativitásunkra szükségünk lesz. Gondolkodjunk textúrákban és színekben: ha fekete díszítésre van szükség, nyúljunk étcsokoládéhoz, ha fehérre, akkor a legjobb választás a fondant lesz. Pirosat könnyedén nyerhetünk az egész évben kapható mirelit bogyós gyümölcsökből, akár egészen pici mennyiségben is, ha pedig sárra van szükség, én rögtön egy szaftos kakaós piskóta morzsájára gondolok. Gondoljuk újra a magok formáját is: a mandula pont úgy néz ki, mint egy hegyes köröm, a dió pedig agyra emlékeztet, de a boltban kapható cukorkák, bonbonok, drazsék is jól használhatóak a díszítésnél. Vehetünk kis színes marcipántömböket is: a legokosabb, ha olyan csomagot vadászunk, ami 4-5 színt is tartalmaz, hiszen a díszítéshez legtöbbször egészen kevés anyag is elegendő. Az ehető festéket tartalmazó díszítőfilcek is jól jöhetnek, ha feliratokat szeretnénk a sütikre, vagy ha csak két apró szemecskét kell felrajzolnunk valamire.

Mi legyen az alap?

Attól függ, mennyire ragaszkodunk a formák élethűségéhez, és mennyire szeretnénk csak a hangulatot halloween-re szabni. Utóbbi esetében süssünk muffint vagy cupcake-et, aminek a tetejére kerülhetnek a szellemes dekorációk, előbbi esetében pedig érdemes a formálható keksztészták közül választani valamit.

Ha megjött a kedved, ne habozz: időben keresd meg a tökéletes receptet erre a hazánkban is egyre népszerűbb ünnepre, ha másért nem is, hát a gyerekek öröméért!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!