Ünnepi sütögetések

A húsvét és a karácsony minden sütni szerető ember fejében egymással verseng a „kedvenc ünnep” megtisztelő címért, hiszen nincs még egy olyan alkalom, amit ennyire meghatároz a nemzeti tradíció, vagy épp egy kedves családi szokás. 

Amíg a karácsony gazdag, telt, földes ízeivel elsősorban a kamra kincseiből gazdálkodik, addig a húsvéti süteményekre sokkal jellemzőbb a frissesség és az üdeség. A húsvéti asztalon a sonka és a kalács mellett biztosan megjelenik az újhagyma, a retek és a frissen reszelt torma is, a sütemények pedig gyakran a citromos, túrós irányba mozdulnak el. 

A húsvét egyértelmű főszereplője, ha süteményről van szó, a kalács. Erről önmagában is rengeteget lehetne beszélni, amit meg is tettünk ebben az írásban

De mi mindennel készülhetünk még? 

A tradicionális húsvéti finomságokat két részre bonthatjuk: az egyik a szezonalitásból adódóan az ízekre fókuszál, a tojás és a sonka kreatív felhasználására, vagy épp a friss tavaszi zöldek bevonására; míg a másik oldalon gyakorta találunk a húsvéti ünnep szimbólumaira reagálva répás, nyuszis, vagy épp koszorú formájú süteményeket. 

Előbbire jó példa, ha a természetes festékkel festett húsvéti tojást belefonjuk a kalácsba, a sonkát, csülköt pedig akár a kalács bendőjében is megsüthetjük; utóbbi esetében pedig sokaknak eszébe jut a klasszikus répatorta vagy épp a répaföld süti

Ne csak finom legyen, szép is!

Míg a hétköznapi sütésnél sokkal inkább az egyszerűség és a gyorsaság számít, addig egy ünnepi sütemény esetében szívesen áldozunk időt arra, hogy amit készítünk, az kinézetében is igazán ünnepi legyen. Elő a marcipánnal: a sütiket nagyon egyszerűen ünneplőbe öltöztethetjük, amibe természetesen akár a kicsiket is bevonhatjuk!

Az alábbiakban két egyszerű marcipán díszt, a répaföld süti és a répatorta tetejére szánt marcipán répát és nyuszit mutatjuk be 4 egyszerű lépésben. A díszítéshez szerezzünk be színes marcipánrudakat és indulhat a móka! 

A nyújtáshoz használjunk szilikon nyújtólapot vagy tetszés szerint vágódeszkát. Ha gyerekekkel dolgozunk, az ő kezükbe műanyag vagy faanyagú, életlen kést adjunk az egyes műveletekhez. A színeket illetően legyünk kreatívak és csalogassuk elő a gyermeki énünket: ha például nincs narancssárga marcipánunk, gyúrjuk ki a megfelelő árnyalatot sárgából és pirosból!

Ugye, hogy nem is bonyolult? 

Akár vendégekre számítasz húsvétkor, akár csak a szűk családdal ünnepelsz, érdemes megadni a módját a legfinomabb süteményekkel. Lehet ez a nagymama-féle foszlós kalács, ami minden évben az asztalra kerül, vagy egy fiatalos és mókás répaföld süti, aminek a díszítése mindenkinek vidám perceket okoz majd. 

Bizonyos süteményeknek megvan a maga szezonja, de mi szeretjük azt gondolni, hogy a sütés varázslata nem korlátozódik szükségszerűen kifejezett alkalmakra. Neked is eszedbe jutott már a karácsonyi zserbót vagy a húsvéti kalácsot majszolva, hogy ezek az ételek túlságosan finomak ahhoz, hogy csak ritkán készítsük őket? Hiszen a szeretettel készített sütemények temérdek alkalmat szolgáltatnak arra, hogy gondoskodjunk velük valakiről, hogy köszönetet mondjunk velük valakinek, hogy örömet szerezzünk a családunknak, a kedvesünknek, vagy magunknak. Egy finom kalács az év bármely napján méltó párja lehet azoknak, amiket szeretünk: télen egy bögre kakaónak, nyáron a frissen főzött lekvárnak, tavasszal és ősszel pedig egy jóízű beszélgetésnek.

Hogy biztosan megtaláld azt a húsvéti finomságot, ami a család kedvencévé válhat, vagy ha jól bevált, kipróbált receptet keresel valamelyik klasszikus ünnepi süteményhez, az alábbiakban nem fogsz csalódni! 

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások