Egész évben nem kezdenek annyian rendszeres sportba, diétába vagy valamilyen életmódváltásba, mint január első napjaiban, és ha a szívedre teszed a kezedet, jó eséllyel Te is közéjük tartoztál már legalább egyszer életed során.

Hogy a főzési-sütési szokásaink januárban vesznek egy tudatosabb kanyart, annak nem kizárólag az az oka, hogy ilyenkor elkap minket a fogyni vágyás, hanem az is, hogy a decemberi ünnepkör csokoládéban, süteményekben és nehéz ételekben gazdag hetei után egy picit fellélegezhessünk. Légy őszinte: ilyenkor Neked is jobban esik valami könnyű és egyszerű, igaz?

Ennek fényében néhány olyan finomságról mesélek most Neked, amit kompromisszum nélkül tálalhatsz fel magadnak és a családnak, hiszen az ízek ezekben a receptekben nem estek áldozatul a hozzávalók tudatosabb megválasztásának az oltárán.

Sós ropogtatnivalók

Nem állítom, hogy a kicsit tudatosabban megválasztott liszt eltünteti a sütiből a kalóriákat, de azt igen, hogy a lisztválasztás hatással lesz arra, mennyi fontos élelmi rosthoz és ásványi anyaghoz jut a szervezetünk. Szerencsére semmi akadálya nincs annak, hogy kekszek, pogácsák, sajtos rudak hozzávalóit átalakítsuk, és ezeket a finomságokat Graham, tönkölybúza vagy épp rozsliszt felhasználásával készítsük el. Ha saját, eredetileg finomlisztet alkalmazó receptből dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy egyes lisztek a finomlisztnél nagyobb mennyiségű folyadékot vesznek fel, így elképzelhető, hogy a recept arányai itt-ott változnak. Hallgassunk a kezünkre: a tészta állaga el fogja árulni, miből mennyi a tökéletes! Ha kipróbált recepteket keresel, a cikk alatt számos ajánlást találsz!

Édes finomságok

A teljes kiőrlésű lisztről gyakran a sós jut eszünkbe, pedig édes süteményekben is remekül működnek a tudatosabb életmód lisztjei, mint például a tönköly, a rozs, vagy a Graham-liszt. Sőt, megkockáztatom, hogy bizonyos kombinációkban ezeknek a liszteknek a jellegzetes, karakteres íze hozzá is tesz az ízélményhez. Az olajos magvak, a „mély” fűszerek, mint például a szerecsendió vagy a fahéj, az olyan mézes karakterű gyümölcsök, mint például az alma, a banán, vagy a szilva különösen jó párosítások az alternatív lisztekkel.

Minden úgy, ahogy megszoktuk

A recepttáradban bizonyára akad jó néhány olyan tészta, melyet szinte már emlékezetből készítesz el, méghozzá meglehetősen gyakran. Arra bátorítalak, néha menj szembe a szokásaiddal! Meg fogsz lepődni, mennyire jól működik a Graham, a tönköly, a rozs, vagy a teljes kiőrlésű liszt az olyan tésztákban, mint a palacsinta, a pizza, a kenyér, vagy éppen a hajtott vajas tészta. Figyeld meg, hogyan viselkednek ezek a lisztek, ha sütőporral vagy élesztővel bátorítod őket, és hogy mely zsiradékokkal tudnak a legjobban együtt dolgozni.

Miért érdemes néha variálni a lisztet?

Amellett, hogy néhány liszttel ízélményben is többet kaphatunk ugyanattól a süteménytől vagy pékárutól, élettani hatásuk sem másodlagos. Tudtad például, hogy a rozsliszt kiemelkedő B-vitamin tartalommal rendelkezik? Vagy hogy a tönkölybúzából készített liszt fehérjetartalma igen említésre méltó? Magas rost- és értékes ásványianyag-tartalmuk különösen alkalmassá teszik őket arra, hogy a családi asztalra még finomabb és még egészségesebb süteményeket tehess.

Ha megmozgatták a fantáziádat a Nagyi titka Életmódlisztek, nézz körül a cikk alatt, ahol kedvenc lisztalternatíváimmal készült receptjeimet gyűjtöttem össze Neked!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!