Egy illatos pékség előtt elsétálva egy dolog biztosan bekúszik a gondolataim közé: a kakaós csiga. Mindenki számára más a tökéletes: én szeretem, ha nem túl édes, imádom levelestésztából, aminek a széle ropogós, a közepe pedig ragacsos. A porcukrot csak azért kérem rá, mert jól mutat, és mert mosolyt csal az arcomra, ha porcukros lesz tőle az orrom hegye.

Hogy, hogy nem, valahogy mindig úgy alakul, hogy otthon nem ezt sütök, pontosabban meglehetősen ritkán teszem. Ha tetszik, ha nem, annyira felgyorsult körülöttünk a világ, hogy a pepecselősebb süteményeket külön alkalmakra tartogatjuk, amikből persze egyre kevesebb van, készen vásárolni pedig annyival egyszerűbb…

De ha régimódi vagy, mint én, akkor találsz persze alkalmas időpontot arra, hogy egy kis terápiás sütögetést tarts, amiből igazi klasszikusok születhetnek!

Ha már klasszikus…

Az eredetinek és elsőnek tartott, magyar kakaóscsiga több mint 100 esztendős: Pösch Mór találta ki 1908-ban, és akkoriban csokoládés tekerge néven hódított. Saját 33. születésnapjára készítette a maga és a barátai számára, azonban olyan sokat sütött, hogy a vásárlóinak is jutott belőle. Ami ez után történt, az pedig már történelem: ma nem tudunk bemenni úgy egy pékségbe vagy büfébe, hogy ne legyen a kínálatban kakaós csiga.

Bár az eredeti változat levelestésztából készül, és jómagam is ezt szeretem a legjobban, lássuk be, otthon meglehetősen ritkán állunk neki. Ha mégis kipróbálnád akár terápiás jelleggel is, elárulom: még teljes kiőrlésű lisztből is elkészítheted!

Süssük kelt tésztából

Ha otthon készítjük a kakaós csigát, jellemzően kelt tésztával dolgozunk. Már ahogy ezt leírtam, érezni az élesztő langyos illatát a levegőben, igaz? Hát, pontosan ezért szeretjük a kelt tésztát. A dagasztás ugyan nem a leggyorsabb konyhai művelet, de 10-15 perc alatt gép nélkül is csodás tésztát dagaszthatunk a két kezünkkel. A megfelelő lisztválasztás itt is kritikus lehet, ezért jó szívvel ajánlom a pihe-puha kelt tésztákhoz őrölt Nagyi titka kelt tészta süteménylisztet, amiből selyemtapintású tészta dagasztható. Fontos, hogy a hozzávalók mind szobahőmérsékletűek legyenek, és hogy a tésztába kerülő só ne találkozzon közvetlenül az élesztővel. Ha nem tudunk eleget tenni a „meleg helyen” kelesztésnek, vagy félünk, hogy a tésztánk huzatot kap, mielőtt a duplájára kelhetne, egyszerűen csak ürítsük ki a sütőt, melegítsük be 50 fokra (vagy 70-re, résnyire nyitott ajtóval), és a sütőben pihentessük a tésztát.

Ha nincs ennyi időnk, természetesen arra is van megoldás: sütőporos tésztából is készíthető csiga, alig egy óra alatt!

A töltelék

Vannak dolgok, amiket nem érdemes túlgondolni, ilyen például a kakaóscsiga tölteléke is. Bármilyen receptet is találunk, zömmel mindössze 3 alapanyag változó arányú keverékét találjuk: vaj, porcukor, cukrozatlan kakaópor. Találjuk meg a családnak legmegfelelőbb arányokat!

A variációk

A kakaós csigában az a legnagyszerűbb, hogy alapot biztosít egy sor egyéb süteménynek, legyen szó édesről vagy sósról. Ha túl soknak, töménynek érezzük a kakaós csigát, készítsünk helyette fahéjasat. Puhábbat szeretnénk? Kerüljön bele szaftos vaníliás töltelék! Sósra vágyunk? Pizzás csiga, baconös csiga, zöldfűszeres csiga – a sor a végtelenségig folytatható.

Ha megjött a kedved, ne is késlekedj tovább: a cikk alatt találsz némi inspirációt, így kiválaszthatod a hangulatodhoz és a szabadidődhöz leginkább illő csigát, amik közé előrelátó módon nem csak kakaósokat válogattam be. Jó sütögetést!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!