Kémény nélkül soha, avagy érdekességek a kuglóf történetéből

A tökéletes hétvégi sütemény, melynek titka a kéményében rejlik.

Egy valami biztos a kuglóf történetével kapcsolatban, mégpedig az, hogy évszázadokkal ezelőtt is ismerték már. Az azonban nem teljesen egyértelmű, hogy pontosan honnan ered ez a sütemény. Egyes elméletek szerint a bibliai három királyhoz köthető az első kuglóf története, Betlehemből hazafelé ugyanis beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy, a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Mások az ókori rómaiakig vezetik vissza a kuglóf történetét, régészeti leletek szerint ugyanis már a római légiósok is viseltek a kuglófsütő formához hasonló edényt a fejükön.

Egy harmadik elmélet szerint a kapucinus rend fiatal szerzetesei a kolostorba történő bevonulásukat követően kaptak egy süteményt, amelyet cuculla offának hívtak. Erre utal a kuglóf neve is, az ugyanis a német Gugelhupfból eredeztethető, melynek eleje a latin cuculla (csuklya, kapucni) szóra vezethető vissza. (A szó másik része a hefe, vagyis az élesztő köznyelvi elnevezéséből (hopf) jött.)

Az első kuglófreceptet a 17. században jegyezték le, és ezzel el is indították világhódító útjára. A 18. századra már egész Európában, később pedig világszerte is nagy sikerre tett szert. Eleinte a polgári családok kedvelt süteménye volt, később azonban szélesebb körben is elterjedt.

A bizonytalan eredet miatt sokan érzik magukénak a kuglófot. Elzász a három királyok legendájára hivatkozva érzi sajátjának, így a mai napig rendkívül népszerű a sütemény a környéken. A kuglóf szülővárosának kinevezett elzászi Ribeauville-ben még kuglóffesztivált is rendeznek nyaranta, ahol a vidék más nevezetes gasztronómiai kincseivel, a nemes fehérborral és a helyben készített édes lekvárokkal tálalják.

A Rajna mentén több manufaktúra is szakosodott kuglófformák gyártására: fém, kerámia, sűrűn barázdált, csillag alakú, laposabb vagy magasabb sütőformák készülnek itt, melyek legfontosabb közös tulajdonsága az, hogy minden formának a közepén van egy lyuk. A kuglóf jellegzetes formáját adó, a forma közepén található „kürtő” ugyanis praktikus célt szolgál: mivel a viszonylag nagy formába nagy tömegű tészta kerül, ez a „kémény” biztosítja, hogy a tészta tökéletesen átsüljön.

Az osztrákok kicsit máshogy látják a történetet. Szerintük Ausztria a kuglóf őshazája, és valójában Marie-Antoinette francia királyné tőlük vitte a kuglófot Versailles-ba. Hogy tényleg így volt-e, azt nem lehet tudni, de az biztos, hogy népszerűségét annak köszönheti, hogy Ferenc József császár is nagy rajongója volt a süteménynek. Legjobban azt a verziót szerette, amit Bad Ischlben sütöttek a vendéglátó édesanyjának receptúrája szerint. Ez a recept később császárkuglóf, azaz Kaisergugelhupf néven lett ismert.

Az eredeti recept szerint élesztővel kelesztett tésztát sokáig cserépedényben sütötték, de a 20. században megjelentek a modern, könnyebb anyagból készült formák, és a sütőporos receptek is, így ma már többféleképpen készülhet kuglóf. Mi most a bécsi kávéházak egyik kedvencét, a (sütőporos) márványkuglófot, és Ferenc József kedvencét, az (élesztős) császárkuglófot mutatjuk be.Nyomtatás

Így készül a kuglóf házilag

Császárkuglóf

HozzávalókElkészítés

1. lépés
A mazsolát meglocsoljuk a rummal, és állni hagyjuk. A tej felét egy bögrébe öntjük, hozzáadunk 1 mokkáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A puha vajat habosra keverjük a maradék cukorral, és eldolgozzuk benne a tojások sárgáját is. Beleszórjuk a sót és a lisztet, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a mazsolát is. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. A 2 tojásfehérjét egy másik edényben kemény habbá verjük, majd beledolgozzuk a tésztába.

2. lépés
Kivajazzuk, kilisztezzük a 22 cm átmérőjű kuglófsütő formát, beletesszük a tésztát, és letakarva 40–45 percig kelesztjük.

3. lépés
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és 50–55 percig sütjük a kuglófot. Ha kész, kifordítjuk a formából, és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!