Kenyér

Kenyeret sütnél otthon? Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készül a házi kenyér.

Kevés jobb dolog van annál, mint amikor házi készítésű kenyeret sütünk a családnak. Most megmutatjuk, hogyan készül a klasszikus fehér kenyér gép és különleges hozzávalók nélkül.

A kenyérsütés titka a jó minőségű alapanyagok használata, a türelem és a megbízható recept. Ezeken kívül csak néhány hasznos tippre és pár hétköznapi eszközre van szükség, és már kezdhetjük is a kenyérsütést.

Négy dolog, amire érdemes odafigyelni:

Fontos a megfelelő sikértartalmú liszt használata, mert ettől lesz rugalmas, magas, lyukacsos a kenyerünk. A BL 80-as kenyérliszt a legjobb, a klasszikus fehér kenyeret ebből sütjük. Rutinosabbak már kísérletezhetnek a teljes kiőrlésű búzaliszttel, tönkölybúzaliszttel és rozsliszttel is, de ilyen variációknál a folyadék mennyiségét is változtatni kell majd.

A házi kenyér lelke az öregtészta (vagy előtészta), ez helyettesíti a kovászt (melynek táplálása, életben tartása igényel némi gyakorlatot és odafigyelést, ezért kezdőknek nem ajánlott). Az öregtésztát érdemes egy nappal a kenyérsütés előtt előkészíteni, mert kell neki 10–12 óra érlelés, mielőtt felhasználjuk. Ami megmarad, azt lezárt dobozban hűtőben tárolhatjuk kb. egy hétig.

A dagasztást végezhetjük kézzel vagy géppel. Akkor jó a tészta, ha nem ragad, rugalmas, a felülete szép sima és fényes. Ha ragacsos, evőkanalanként növeljük a lisztmennyiséget, ha viszont rücskös, szakadozott a felülete, akkor a folyadék mennyiségét kell egy picit növelni. A tésztát többször is érleljük/kelesztjük. Fontos, hogy soha ne tegyük meleg helyre (sütőbe, radiátorra stb.), a kenyértésztának elegendő a 20-22 fokos szobahőmérséklet. Elég, ha a tál tetejével lefedjük, vagy ha az nincs, akkor egy konyharuhával letakarjuk.

Az utolsó kelesztésnél és sütéskor is vizet permetezünk a sütőtál tetejébe, azért, mert párás környezetben szebben kel és kevésbé sérülékeny a tészta. Sütés előtt magát a nyers kenyeret is lepermetezzük vízzel, az így keletkező gőz révén nem fog kiszáradni a tésztája, és magasabbra fog majd kelni, anélkül, hogy megrepedne. Ha ropogós héjú kenyeret szeretnénk, akkor 45–50 perc sütés után le kell venni az edény fedelét, és anélkül kell tovább sütni még 10–15 percig. Ha elkészült a kenyér, 5 perc sütőben való pihentetés után rácsra tesszük, és ismét lepermetezzük egy kis vízzel (de nem áztatjuk el), ettől lesz szép fényes a teteje.Nyomtatás

Kenyér recept

Kenyér

HozzávalókElkészítés

Első lépés:
Az öregtésztához a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd letakarva a pulton hagyjuk egy éjszakára. Reggelre (10–12 óra alatt), megkel, és visszaesik a tészta. Egy lapáttal átkeverjük, és fedeles műanyag dobozban a hűtőbe tesszük. Felhasználásig ott tároljuk.

Második lépés:
A kenyérhez egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval, hozzáadjuk darabokra tépkedve a 200 g öregtésztát és az olajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a vizet.

Sima, rugalmas tésztává dagasztjuk (ha nagyon ragad, akkor egy kis lisztet, ha nagyon kemény, akkor egy kis vizet adunk még hozzá). Cipót formázunk belőle, kilisztezett tálba tesszük, és konyharuhával letakarva kb. 40 percig kelesztjük.

Harmadik lépés:
Gyúródeszkára lisztet szórunk, és ráfordítjuk a masszát. Pár mozdulattal átgyúrjuk, majd összegömbölyítjük a tésztát. Ráborítjuk a tálat, és 15 percig kelesztjük.

Negyedik lépés:
Előkészítünk egy nagy, kacsasütő jénait, és sütőpapírral kibéleljük. Megformázzuk a tésztát, és a sütőpapíros tálba tesszük. Ráhelyezzük az edény tetejét úgy, hogy előtte vizet permetezünk bele. 60-70 percig kelesztjük.

Ötödik lépés:
Éles késsel vagy pengével pár helyen bevágjuk a tészta tetejét, és lepermetezzük vízzel. Közben a sütőt 220 fokra melegítjük. A vízzel megpermetezett fedéllel együtt sütőbe toljuk 45 percre, majd levesszük a fedelét, és a nélkül sütjük tovább további 10–15 percig. (Közben már nagyon kell figyelni, mert könnyen megpirul a teteje.) Ha kész, 5 percig nyitott sütőajtó mellett hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük, és lepermetezzük még egyszer hideg vízzel. Kihűlve szeleteljük.Tipp

Ha a klasszikus fehér kenyér már jól megy, bátran lehet próbálkozni más házi péksüteményekkel is. A burgonyás-hagymás cipó , a tejes kifli és a hamburger buci is nagyon finom, érdemes kipróbálni a recepteket.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások