Mi a fontosabb, hogy egy sütemény szép legyen, vagy, hogy finom? Természetesen nem is kérdés, hogy elsősorban finomnak kell lennie, de azért azt sem bánjuk, ha már a látvánnyal lenyűgöz bennünket. Én éppen emiatt szeretem a leghétköznapibb süteményeket is díszíteni, dekorálni, vagy egyszerűen csak a lehető legrendezettebben tálalni azoknak, akiknek szeretettel készítettem. Hiszen nagy igazság, hogy először bizony a szemünkkel eszünk!

„Anyagában mintás”

Ha nincs óriási kézügyességünk, nem szeretnénk sok időt tölteni a dekorációval, vagy egyszerűen csak nem akarunk semmilyen extra alapanyagot felhasználni a díszítéshez, akkor a legegyszerűbb, ha a süteményt vagy tortát a saját „anyagával”, tésztájával, krémjével tesszük vonzóvá. Gondoljunk csak a pitére, ami sokunk számára a leggyakrabban készített házi sütemény! A pitét befedő tésztaréteg variálására ezer és egy mód kínálkozik a rácsozástól a csipkézésig, de ha a legkönnyebb utat keressük, egyszerűen csak kapjuk elő a mézeskalács-kiszúrókat, és a maradék tésztából nyomjunk mintákat a fedőtészta tetejére. Ezeket se felejtsük el sütés előtt lekenni tojással! 

Egy habos-krémes tetejű sütemény pedig mindjárt csinosabb lesz, ha áldozunk néhány percet a habcsókok elhelyezésére, esetleg csillagcsöves nyomózsákból formázására, vagy tojáshab esetén a csúcsok megégetésére.

Tegyünk bele kicsit többet

Ha ettünk már olyan kalácsot, ahol a vaníliás és a kakaós réteg örvényként fonódott egymásba, bizonyára megállapítottuk, hogy ez bizony nagyon csábító látvány, ha pedig már készítettünk is ilyet, akkor tudjuk, hogy a kivitelezése sem túl bonyolult. A márványos mintázatnak helye lehet a tésztában és a krémekben is, ráadásul, ha különböző ízekkel is találkozunk a mintában, az nem csak széppé, ízvilágában is izgalmassá teszi a süteményünket. A kalácshoz hasonlóan a piskótatészta is színezhető, ízesíthető, kinyomható akár vékony csíkokban is a kétféle keverék, így készülhet belőlük csíkos piskóta. Ez már persze nem az időhatékony megoldás, de kétségkívül mutatós!

Mindenféle szórható dolgok

Na, ha valami igazán időtakarékos, az a szórható díszítés. Egy krémes sütemény vagy pohárkrém tetejét a lehető legegyszerűbben ilyesmivel dobhatjuk fel. Válogassunk bátran az ehető virágok közül, hiszen ezeknek a szirmai hihetetlen színekben pompáznak, vagy adjunk a desszertnek extra textúrát némi pirított morzsával vagy maggal (dióval, mogyoróval). Ha valami különlegeset szeretnénk, vásároljunk liofilizált gyümölcsöket, melyeket morzsaként szórhatunk a desszertünk tetejére. A kis színes szórócukrot pedig vegyük elő olyankor, amikor a gyerekekkel, unokákkal közösen díszítünk!

Torták díszítése

A marcipán és a fondant használata házi cukrászatban kevésbé jellemző, ahogy a mirror-glaze bevonat sem épp mindennapi, és ezeknek a speciális technikáját elsajátítani sem könnyű. Ha azonban mégis előfordul, hogy tortát készítünk házilag, bátran dekoráljunk készen kapható, bolti alapanyagokkal: egy csokis, mogyorós torta tetejére mehetnek változatos formájú, hasonló íztartományban mozgó kockacsokik, bonbonok, golyós vagy üreges csokoládék vagy drazsék.

Ha jó, akkor valószínűleg szép is

Néha nem is szükséges, hogy túl sok időt öljünk a díszítésbe, hiszen ha a süteményünk minden eleme a megfelelő alapanyagokból, a megfelelő technikával készül, akkor összeállítva sem okoznak csalódást. Egy Extra finom süteménylisztből készített, csomómentesre kevert piskóta, vagy épp egy Kelt tészta süteménylisztből dagasztott csodás kelt tészta felülete egyenletes lesz, a szem számára vonzó, és mind csak azt kiabálják: „Egyél meg!”. És végtére csak ez számít, és hogy szeretettel készítsük.

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!