Palacsinta

Szinte nincs, aki ne szeretné valamilyen formában. Örök kedvencünk, a palacsinta.

Kicsik és nagyok kedvencével, a palacsintával folytatódik a Sütisuli.

Szinte minden országnak megvan a maga palacsintája, melyekben általában annyi a közös, hogy liszt, víz/tej és tojás a folyékony massza alapja, amit vékony vagy vastag lepény formájában sütnek ki serpenyőben. A magyar palacsinta nagy és vékony, a francia palacsinta pillekönnyű tésztájában tejszín és vaj is van, az amerikai palacsinta kicsi, vastag, és gyakran sült szalonnával tálalják, míg a kisméretű orosz, hajdinalisztből készült blinit leggyakrabban kaviárral kínálják.

A magyar palacsintatészta liszt, tojás, tej és buborékos víz keveréke, amit nagyméretű, enyhén olajozott palacsintasütő serpenyőben sütünk ki. Ahány ház, annyi szokás: sokan a buborékos vízben látják a siker titkát, mások egy kis sütőport is adnak a tésztához, hogy könnyebb, lágyabb legyen, és van, aki a franciákhoz hasonlóan, egy kis vajjal gazdagítja a palacsintatésztát (hogy semmiképpen ne ragadjon le a serpenyőben).  Édes palacsinták esetén ízesíthetjük a tésztát egy pici rummal, sós palacsinta készítésekor a szóda helyett használhatunk sört, így még finomabb lesz a készételünk.

Fontos a megfelelő eszköz is: hosszúnyelű, teflon vagy öntöttvas serpenyőt érdemes használni, olyat, amit semmi másra nem használunk, kizárólag palacsintasütésre. Az első sütés előtt vékonyan ki kell kenni olajjal/zsírral a serpenyőt, és meg kell várni, míg teljesen felforrósodik. Ha forró, egy merőkanálnyi (kb. 1 dl) tésztát öntünk bele, és nagyon gyors mozdulatokkal körkörösen szétterítjük a tésztát a serpenyőben. Közepes vagy annál picit nagyobb lángon sütjük 1-2 percig, majd egy falapáttal átfordítjuk, és a másik oldalát is sütjük 1 percig.
Az első egy-két palacsinta még lehet, hogy nem tökéletes, de itt még tudunk korrigálni. Ha lyukacsos a tészta, akkor valószínűleg túl forró volt a serpenyő. Ha leragad, akkor egy kis folyadékot kell még a tésztához adni, ha törik, akkor egy kis liszttel sűrítjük.

 

Bemutatjuk, hogyan készül az alappalacsinta, amit aztán ízlés szerint variálhatunk. Lehet édes, sós, tálalhatjuk feltekerve, hajtogatva, darabokra vágva vagy egymásra halmozva… és még millióféleképpen.



Nyomtatás

Palacsinta recept

Hozzávalók 10-12 db-hoz:

Hozzávalók



Elkészítés

Első lépés:
A tojásokhoz szórunk egy csipet sót, hozzáöntjük a tej felét, és habverővel elkeverjük.

Második lépés:
Hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük, közben fokozatosan beleöntjük a maradék tejet és a vizet. Ha már csomómentes a masszánk, 30 percig pihentetjük.

Harmadik lépés:
Ecsettel kiolajazzuk a palacsintasütőt, és közepesnél kicsit nagyobb lángon felmelegítjük. Ha felforrósodott, egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe öntünk, és kissé megbillentjük, hogy egyenletesen elterüljön a tészta. Egy-két percig sütjük, ha már elmozdul a palacsinta, és alányúlva látszik, hogy megsült, akkor egy falapáttal vagy lapos (de nem hegyes) késsel határozott mozdulattal megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük (ezt már csak fél és egy perc közötti ideig).

Egészségesebb lesz a palacsinta, ha teljes kiőrlésű tönköly búzalisztből készül.



Tipp

Mivel ebben a tésztában nincs cukor, így nemcsak édes, hanem sós töltelékekkel is megtölthetjük. A klasszikus túrós, lekváros, kakaós és Gundel-palacsinta mellett érdemes kipróbálni a spenótos-ricottás, és az aszalt paradicsomos-pestós verziót is. Egészségesebb és nagyon finom a tönkölypalacsinta és a sütőtökös amerikai palacsinta is, érdemes kipróbálni ezeket a recepteket is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm