Pitét sütni nem nehéz! Megismerkedünk a pitetésztával, és bemutatjuk a legfinomabb gyümölcsös tölteléket is.
Piterecept
Pite
Hozzávalók

Elkészítés
Első lépés:
A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk a felkockázott vajjal, és a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 30 percre.
Második lépés:
A töltelékhez az almát meghámozva felkockázzuk, hozzáadjuk a málnát és a cukrot, majd meghintjük a liszttel, és összeforgatjuk.
Harmadik lépés:
A tészta 2/3 részét lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 20–22 cm átmérőjű piteformát úgy, hogy az oldalakra is jusson. A tésztát alaposan megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 12 percig sütjük.
Negyedik lépés:
Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, és elsimítjuk rajta a gyümölcsös tölteléket. A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokat vágunk belőle, és rácsos mintát készítünk a tetejére. Lekenjük egy tojással, és visszatesszük a sütőbe 30–40 percre. Ha szépen megpirult, elzárjuk a sütőt, és kihűlve tálaljuk.
Tipp
Az alap pitetésztát nemcsak gyümölcsökkel, hanem különféle krémekkel és habokkal is megtölthetjük. Főzött citromkrémmel, tejszínes csokikrémmel, karamellkrémmel töltve is nagyon finom. A tésztát használhatjuk almás pite alapjaként, de süthetünk belőle akár linzert is.