Pite

Pitét sütni nem nehéz! Megismerkedünk a pitetésztával, és bemutatjuk a legfinomabb gyümölcsös tölteléket is.

Pitetippek

Az omlós tészta elkészítéséhez egy egyszerű képletet kell csak megjegyezni: 3 rész liszt, 2 rész zsiradék, 1 rész porcukor kell hozzá, és némi folyadék, ami lehet tojássárgája, tojás, tejszín, víz, tejföl vagy tej. Ha tojássárgájával fogjuk össze, akkor omlósabb lesz a tészta, és a színe is szebb lesz, ha egész tojást adunk a tésztához, akkor lágyabb tésztát kapunk, amit könnyebb a formába nyomkodni.

Ízesíthetjük az alaptésztát citrom vagy narancs reszelt héjával, őrölt fahéjjal, vaníliával, és érdemes kipróbálni a kakaóporral vagy darált dióval, mogyoróval, mandulával ízesített tésztát is. Bármelyiket is használjuk, csökkenteni kell a liszt mennyiségét az új alapanyag mennyiségével.

Fontos, hogy a zsiradék maximum szobahőmérsékletű legyen, és gyors mozdulatokkal dolgozzunk, mert így tudjuk megelőzni, hogy szétessen a tészta. (A kezünket is érdemes hideg víz alá tartani mielőtt gyúrni kezdjük.)

A tésztát (folpackba csomagolva) minimum fél órára célszerű hűtőbe tenni, mert így könnyebb lesz nyújtani. Akár több napig is tárolhatjuk hűtőben (sőt akár le is fagyaszthatjuk), de használat előtt hagyni kell kicsit melegedni, hogy ne törjön nyújtás közben.

A tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtjuk ki, általában 3-5 mm vastagságúra, és miután kibéleltük vele a formát, fél órára hűtőbe tesszük, mert így nem fog annyira összeesni a tészta sütés közben. A sütőformát nem kell kivajazni, a tésztában lévő zsiradéknak köszönhetően nem fog leragadni.

Vannak sütemények, melyek esetében a pitetésztát azonnal együtt sütjük a töltelékkel, máskor azonban érdemes elősütni a tésztát. Különösen akkor van ennek jelentősége, ha lédús, gyümölcsös töltelékkel dolgozunk, mert az elősütés megakadályozza, hogy a tészta átázzon. Legegyszerűbb megoldás, ha a formába simított tésztát alaposan megszurkáljuk villával és így sütjük 10–15 percig. Az elősütés történhet súly használatával is, ami azt jelenti, hogy a formába simított tésztára sütőpapírt terítünk, majd száraz babot, lencsét vagy kerámia pitesúlyt teszünk rá. Így sütjük 12–15 percig, ezután eltávolítjuk a súlyt és a sütőpapírt, majd betöltjük az igazi töltelékkel.

A töltelék lehet sütés nélküli krém is. Ilyen esetekben mindig meg kell várni, míg teljesen kihűl az elősütött tészta.



Nyomtatás

Piterecept

Pite

Hozzávalók



Elkészítés

Első lépés:
A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk a felkockázott vajjal, és a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 30 percre.

Második lépés:
A töltelékhez az almát meghámozva felkockázzuk, hozzáadjuk a málnát és a cukrot, majd meghintjük a liszttel, és összeforgatjuk.

Harmadik lépés:
A tészta 2/3 részét lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 20–22 cm átmérőjű piteformát úgy, hogy az oldalakra is jusson. A tésztát alaposan megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 12 percig sütjük.

Negyedik lépés:
Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, és elsimítjuk rajta a gyümölcsös tölteléket. A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokat vágunk belőle, és rácsos mintát készítünk a tetejére. Lekenjük egy tojással, és visszatesszük a sütőbe 30–40 percre. Ha szépen megpirult, elzárjuk a sütőt, és kihűlve tálaljuk.



Tipp

Az alap pitetésztát nemcsak gyümölcsökkel, hanem különféle krémekkel és habokkal is megtölthetjük. Főzött citromkrémmel, tejszínes csokikrémmel, karamellkrémmel töltve is nagyon finom. A tésztát használhatjuk almás pite alapjaként, de süthetünk belőle akár linzert is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm