Amikor egyszerre vágyunk valami egyszerűre, tartalmasra, laktatóra, gyorsra, és mégis komoly kulináris élvezetre, sokunk fejében egyetlen szó kezd el villogni: PIZZA!
Már magabiztosan nyúlunk is a telefon vagy a számítógép felé, hogy megrendeljük a kedvencünket, amit a pizzériában összedobnak, kemencébe tolnak, dobozolnak, és egy órán belül már robog is vele a futár az otthonunk felé. A köztudatban valamiért ugyanis a pizza nem épp egy könnyen és gyorsan elkészíthető fogásként szerepel, pedig némi előkészülettel és egy kis rutinnal bátran állíthatjuk, hogy egy pizza bizony bőven elkészül házilag is annyi idő alatt, amennyi a hívásunktól a futár érkezéséig eltelik.
Tészta – szósz – feltét szentháromság
A pizza egyszerű étel: egy kiváló tészta alapon szétterülő ízletes szósz, a tetején minden jóval, és főleg tekintélyes mennyiségű sajttal. A feltétek világába most nem fogunk kalandozni, hiszen ez mindig adja magát attól függően, hogy épp maradékmentő akcióba fogtunk, vagy kimondottan pizzaesthez vásároltunk be, és a variációk száma egyébként is végtelen, hiszen mi, magyarok a pizzát ezerféleképpen szeretjük. A klasszikus olaszos változatokon túl bűntudat nélkül pakolunk rá ananászt, csípős csirkemáj-ragut, de még komplett mozis nachos tálat is, ha a helyzet úgy kívánja. Egy biztos: a pizzát szinte kivétel nélkül mindannyian rengeteg sajttal szeretjük.
A tészta
Manapság már minden pizzéria kínálatában választhatunk vékony és vastag pizzatészta közül, de kérhetjük teljes kiőrlésű lisztből készítve, sajttal töltve vagy épp hajtva is. Képzeljük csak el, mennyi variációt készíthetünk otthon mindebből! Ha szerzünk egy kis rutint, a tésztát fél kézzel is begyúrjuk, ha pedig elég fifikásak vagyunk, találunk olyat is, amit se hosszan dagasztani, se keleszteni nem szükséges. Ha a tradicionális vonalat követnénk, válasszunk speciálisan pizzához és olasz típusú vendégvárók készítéséhez őrölt 00-ás búzalisztet, mellyel könnyen dagasztható, jól nyújtható tészta készíthető, a vastag és a vékony tésztás pizza szerelmesei számára is. Alternatív lisztekhez is nyúlhatunk: bátran próbáljuk ki tönkölylisztből a pizza tésztáját. A klasszikus, friss élesztővel készített és hosszan dagasztott, kelesztett tésztának nincs párja, de ha a gyorsaság a lényeg, bátran nyúljunk instant élesztőért, nagyanyánk is megtette volna. Az instant élesztővel begyúrt tészta számára elegendő néhány perc a nyújtásig, hogy aztán a sütőben keljen meg, már a feltéttel a tetején.
A leggyorsabb pizzatészta
Számos változat megtalálható az imádunksütni.hu hasábjain is, de álljon itt kiemelve egy személyes kedvencem, a bögrés pizzatészta receptje, melyet különösen időszűkében szeretek bevetni.
0,7 dl vízben elkeverek 1 teáskanál instant élesztőt és 1 kiskanál cukrot. 1-2 percig hagyom dolgozni a keveréket, majd hozzáadok 1 bögre (2,5 dl) pizzalisztet, 1 evőkanál olívaolajat, és sózom. Villával elkezdem az összedolgozást, majd gyors mozdulatokkal homogénné gyúrom. Aki kedveli a vékony, ropogós pizzatésztát, a liszthez adjon egy evőkanál búzadarát is! Ebből a mennyiségből 1 nagy tepsi vékony tészta készül, mely 5 perccel a begyúrás után már nyújtható is! Gazdagítsuk kedvenc feltétjeinkkel, és előmelegített sütőben, a legmagasabb fokozaton 15 perc alatt süssük készre!
A szósz
A pizza lelke szerintem a tökéletes pizzaszósz, ami egyben a leghosszabb elkészítési időt követelő eleme is ennek az ételnek, egyúttal viszont előre el is készíthető. Biztosan Te is jártál már úgy, hogy házilag próbáltál paradicsomszószt készíteni, ami valahogy mindig túl édes és túl savanyú lett, és semmivel sem sikerült kompenzálni. Nem is csoda, hiszen három olyan hozzávaló adja a vágyott földes ízt a szósznak, amire magadtól talán nem gondolnál: ez a bor, a babér, és a szardella.
Ha még nem találtad meg a tökéletes paradicsomszósz receptjét, akkor tollat és papírt elő, és jegyezd fel az örökkévalóság számára az alábbiakat!
Hozzávalók:
– 4 doboz hámozott paradicsom (konzerv)
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 6-7 gerezd fokhagyma
– 8-10 szál szardellafilé
– 2 dl vörösbor
– 3 babérlevél
– nagy mennyiségű szárított vagy friss zöldfűszer: bazsalikom, oregánó, rozmaring
– olívaolaj
– só, cukor
Elkészítés:
Olívaolajon dinszteld meg a vöröshagymát és a fokhagymát. A szardella filét vágd egészen apróra, dobd a hagymákra és süsd zsírjára. Öntsd hozzá a vörösbort, párologtasd el az alkoholt, majd add hozzá a paradicsomkonzerveket és a fűszereket. Friss zöldfűszer esetében kb egy csokornyi mennyiség mehet vegyesen bazsalikomból, oregánóból és rozmaringból, szárított esetében 1-1,5 evőkanálnyi mindegyikből. A szószt lassú tűzön főzd 2,5-3 órán keresztül, ezalatt nézz meg egy filmet vagy olvasgass, hiszen még kevergetni sem szükséges. Ha elkészült, vedd ki a babérleveleket, botmixerrel pépesítsd a szószt, majd sóval és cukorral állítsd be az ízét. A kész szószt azonnal felhasználhatod egy kiváló pizzához, vagy adagonként a fagyasztóba is teheted, később újabb pizzákhoz, lasagne-hoz és bolognaihoz is tökéletes lesz.
Kedvet kaptál egy kis olasz kalandozáshoz? Nem csodálom! A cikk alatt megtalálod kedvenc, kipróbált receptjeimet, amik segítségével csodálatos itáliai ízkalandozásokra indulhatsz! Ha megsütnéd valamelyiket, küldd el a Facebook oldalamra, vagy töltsd fel Instagramra, és ne felejtsd el használni az #imadunksutni hashtaget!