Pozsonyi kifli, a bejgli kistestvére

Márványos, diós vagy mákos, de nem bejgli. A pozsonyi kifli édes történetével folytatjuk sorozatunkat.

Diós és mákos is lehet, nevezhetjük patkónak vagy kiflinek is, hasonlít a bejglire, és nagyon, de nagyon finom. A pozsonyi kifli édes történetével folytatjuk sorozatunkat.
A pozsonyi kifli története a 16. században kezdődött, kitalálója egyesek szerint egy pozsonyi cukrász, mások szerint egy Wendler nevű bécsi sütőmester volt. Wendlernek – a legenda szerint – Bécs sikertelen török ostroma után, amikor a Szent István-templom tornyán a török félholdat visszacserélték keresztre, az az ötlete támadt, hogy „megeteti” a félholdat az emberekkel kárpótlásul, amiért az ostrom alatt annyit koplaltak. A kifli ezért lett félhold alakú, nevét pedig a „Gipfel”, azaz orom (templomcsúcs) szóról kapta.
Wendler leszármazottai a 19. századra Pozsonyba települtek, és egyikük – aki szintén cukrászmester lett – akkora sikerre tett szert a család ősi kiflijével, hogy Párizsba, Bécsbe és Budapestre is szállítani kellett az akkor már pozsonyi kifli néven elhíresült töltött süteményt.


Egy másik történet szerint 1785-ben, Mikulás napján, Scheuermann (Shiermann) pékmester egy új, töltött süteményt helyezett el a kirakatában, amely később Pressburger beugle (pozsonyi patkó) néven honosodott meg a köztudatban. A cukrászt Ortvay Tivadar is megemlíti könyvében: „nem messze Mayer Győző cukrászdájától áll Scheuermann régi péksége (ma Lauda), amelynek specialitásai, a mákos és diós patkók hírnevessé tették Pozsonyt”.


A sokáig Magyarországon is pozsonyi patkóként ismert sütemény származásáról évtizedeken keresztül folyt a vita, míg végül 2012-ben „Bratislavský rožok”, vagyis pozsonyi kifli elnevezéssel hagyományos, pozsonyi termékként jegyezték be az Európai Unióban.

 

A hajlított alakú, fényesre tojásozott felületű, omlós, mákkal vagy dióval töltött édes süteményt akár minibejglinek is tekinthetjük, ami nagytestvéréhez hasonlóan általában karácsonykor készül.Nyomtatás

Így készül a pozsonyi kifli

Pozsonyi kifli

HozzávalókElkészítés

1. lépés
A tejet, a tojássárgáját, a vaníliát és az élesztőt csomómentesen elkeverjük. A lisztet, a sót és a porcukrot összeszitáljuk, a citrom és narancs héját hozzáadjuk. A lisztes keveréket elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, majd a tejes keveréket is hozzáadva gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Hűtőben, letakarva 30 percig pihentetjük.

2. lépés
A töltelékhez összekeverjük a zsemlemorzsát a citrom és a narancs lereszelt héjával, a dióval vagy a mákkal. A tejet a cukorral együtt egy lábasba mérjük és felforraljuk, majd ráöntjük a száraz anyagokra (dió vagy mák és a morzsa), és jól összedolgozzuk. Ha kész, hűlni hagyjuk.

3. lépés
A tésztát kb. 50 grammos darabokra tépjük, és 10-12 cm-es széles, ovális alakúra nyújtjuk. Ráhelyezünk a tésztadarabokra kb. 30-30 g tölteléket, és kiflivé sodorjuk. Enyhén meggörbítjük, végeit hegyesre sodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket, lekenjük 1 tojássárgája és egy egész tojás keverékével. Hűvös helyen pihentetjük, hogy megszáradjon rajta a tojás, majd lekenjük tojásfehérjével is, ezután is hagyjuk száradni. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 12 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!