
-
Elkészítési idő: 70 perc
-
25×35 cm-es tepsihez
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Áfonyás kocka
Hozzávalók
Elkészítés
Nemcsak szép, de nagyon finom is ez az üde áfonyás sütemény!
1. lépés
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét robotgéppel habosítani kezdjük, kanalanként hozzáadjuk a porcukor felét. Addig verjük, amíg sűrű és kemény nem lesz. A sárgáját a maradék porcukorral szintén szép habosra verjük. Több részletben beleforgatjuk a fehérjehabot. Végül beleszitáljuk a kakaóval vegyített lisztet, és spatulával, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk.
2. lépés
A masszát két darab, sütőpapírral bélelt, nagy méretű gáztepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük. (Légkeveréses sütőben 160 fokon 10 percig sütjük.) Ahogy elkészült, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Így hagyjuk teljesen kihűlni, közben elkészítjük a krémet.
3. lépés
Az áfonyát a cukorral feltesszük főni, majd belekeverjük a pektint és kb. 5 perc alatt sűrűre főzzük. Bátran hozzáadhatjuk a citrom levét is. Hagyjuk kihűlni.
4. lépés
A zselatinfixszel kemény habbá verjük a tejszínt. A mascarponét kikeverjük a kihűlt áfonyalekvárral és a finomra reszelt citromhéjjal. Végül beleforgatjuk a tejszínhabot.
5. lépés
Az egyik tepsit kibéleljük sütőpapírral, az aljába helyezzük az egyik piskótalapot. Elsimítjuk rajta az áfonyakrémet, majd lezárjuk a másik lappal. A süteményt bevonjuk a vaj és a csokoládé összeolvasztott elegyével. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott pisztáciával.
Tipp
A gyümölcsöt akár nyersen is a krémbe tehetnénk, de igazán intenzív színe és íze akkor lesz, ha hőkezeljük, ezért inkább lekvárt főztünk belőle. Ez csupán 10 perc munkát jelent, mire a piskóta elkészül, már meg is fő. Hasonló, mégis más az áfonyás krémes receptünk, nyári időszakban ezt is érdemes kipróbálni.