Áfonyás krémes

Hozzávalók

Elkészítés

áfonyás krémes, krémes sütemény, Nagyi Titka Fehér tönkölybúzaliszt, Nagyi Titka Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,

Mutatós és nagyon finom. Ez a házi áfonyás krémes sütemény garantáltan nagy siker lesz.

1. lépés
A hideg vajat felkockázzuk, majd összemorzsoljuk a sütőporos lisztekkel és a kakaóval. Hozzáadjuk a tojást is, és sima tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva 30-60 percig pihentetjük a hűtőben.

2. lépés
Közben elkészítjük a krémet. A keményítőhöz adjuk a tojássárgájákat, és kb. 1 dl hideg tejjel csomómentesre keverjük. Közben a többi tejet a vaníliarúd kikapart magjaival csípősre melegítjük. Egy kevés meleg tejet még adunk a tojásos alaphoz, hogy a hőt kiegyenlítsük, majd az egészet a forró tejhez öntjük, édesítjük a cukorral. Folyamatos keverés mellett kb. 1 perc alatt el is készül takaréklángon a puding. Hagyjuk kihűlni. Amikor már épp hogy langyos, összedolgozzuk a finomra reszelt citromhéjjal és a tejföllel.

3. lépés
A tésztagombócot megfelezzük, és kinyújtjuk. Az alsó lapot akár nyújthatjuk sütőpapíron is, így egyszerűbb lesz a tepsibe illeszteni. Amikor benne van, villával megszurkáljuk, megkenjük a krémmel, beleszórjuk az áfonyát, végül pedig lezárjuk a másik kinyújtott lappal. A széleken eligazgatjuk szépen, a tetejét is megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. (Légkeveréses sütőben 160 fokon kb. 25 percig sütjük.) Érdemes felvágás előtt legalább 6-8 órát hűtőben pihentetni, így szépen szeletelhető lesz az áfonyás krémes.



Tipp

Áfonya helyett bátran használhatunk más gyümölcsöt is: eperrel, málnával, ribizlivel és barackdarabokkal is kelendő lesz. Nagyon finom a ribizlilekváros-grízes krémes sütemény és a lila krémtől igazán különleges áfonyás kocka is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm