Almás csavart kenyér

Hozzávalók

Almás csavart kenyér

Elkészítés

alamtöltelékes kenyér, almás édes kenyér recept, almás kenyér recept, almás recept, almával sült kenyér, csarart kenyér recept, édes kelt tészta, édes kenyér recept, finom kenyér recept, kenyér kirándulásra, kenyér recept, kenyér uzsonnára, Nagyi titka félbarna kenyérliszt recept, Nagyi titka kenyér recept, Nagyi titka kenyérliszt recept, párolt almás recept, puha kenyér recept, töltött kenyér,

Csodás édes töltött kenyér őszi napokra.

1. lépés

A lisztet és a sót egy nagy keverőtálba mérjük. A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felhabosodni.

2. lépés

A liszthez öntjük az élesztős tejet, és elkezdjük dagasztani a tésztát, közben a dagasztás vége felé hozzáadjuk több részletben a puha vajat. Ha már szép ruganyos a tésztánk, lefedve meleg helyen kelesztjük kb. 35-40 percig.

3. lépés

Ameddig kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a megtisztított almákat kis kockákra vágjuk. A vajat egy serpenyőben vagy kisebb lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, és kissé hagyjuk karamellizálódni (nem kell karamellt készítenünk). Rádobjuk az almát, megszórjuk a fahéjjal, esetleg egy kis kardamommal és a reszelt citromhéjjal. Így pároljuk kb. 5 percig, majd félretesszük.

4. lépés

A megkelt tésztát vékonyan lisztezett munkalapon kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük az almás töltelékkel. A lap széleit visszahajtjuk, majd szorosan felcsavarjuk, a szélét összecsípjük, és lefelé fordítjuk. Középen hosszában kettévágjuk a hengert (a tetejénél hagyjuk egyben), ezután kifelé fordítva megcsavarjuk, ameddig a végére nem érünk, ott összecsípjük. A tetejét megszórhatjuk egy kevés dióval.

5. lépés

A tésztát sütőpapírral bélelt, hosszúkás sütőformába tesszük, és további 20-30 percig kelesztjük. A kelesztést követően betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 25-30 perc alatt készre sütjük. Frissen fogyasztva a legfinomabb, később érdemes picit átmelegíteni.



Tipp

Ősszel különösen szeretek almás kelt tésztákat készíteni, nagy kedvencem az almás-karamellás csiga is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!