
-
Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc pihentetés = 120 perc
-
25x10 cm-es sütőformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Almás csavart kenyér
Hozzávalók
Elkészítés
Csodás édes töltött kenyér őszi napokra.
1. lépés
A lisztet és a sót egy nagy keverőtálba mérjük. A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felhabosodni.
2. lépés
A liszthez öntjük az élesztős tejet, és elkezdjük dagasztani a tésztát, közben a dagasztás vége felé hozzáadjuk több részletben a puha vajat. Ha már szép ruganyos a tésztánk, lefedve meleg helyen kelesztjük kb. 35-40 percig.
3. lépés
Ameddig kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a megtisztított almákat kis kockákra vágjuk. A vajat egy serpenyőben vagy kisebb lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, és kissé hagyjuk karamellizálódni (nem kell karamellt készítenünk). Rádobjuk az almát, megszórjuk a fahéjjal, esetleg egy kis kardamommal és a reszelt citromhéjjal. Így pároljuk kb. 5 percig, majd félretesszük.
4. lépés
A megkelt tésztát vékonyan lisztezett munkalapon kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük az almás töltelékkel. A lap széleit visszahajtjuk, majd szorosan felcsavarjuk, a szélét összecsípjük, és lefelé fordítjuk. Középen hosszában kettévágjuk a hengert (a tetejénél hagyjuk egyben), ezután kifelé fordítva megcsavarjuk, ameddig a végére nem érünk, ott összecsípjük. A tetejét megszórhatjuk egy kevés dióval.
5. lépés
A tésztát sütőpapírral bélelt, hosszúkás sütőformába tesszük, és további 20-30 percig kelesztjük. A kelesztést követően betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 25-30 perc alatt készre sütjük. Frissen fogyasztva a legfinomabb, később érdemes picit átmelegíteni.
Tipp
Ősszel különösen szeretek almás kelt tésztákat készíteni, nagy kedvencem az almás-karamellás csiga is.