
-
Elkészítési idő: 90 perc + 60 perc pihentetés =150 perc
-
1 nagy kuglófhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Almás kelt kuglóf
Hozzávalók
Elkészítés
A fűszeres almás töltelék tökéletesen illik a gazdag vajas tésztához.
1. lépés
Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálba szitálunk 400 g lisztet és a porcukrot, hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját is a vaj kivételével, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Amikor már nagyjából összeállt, több részletben hozzáadjuk a puha vajat, végül pedig a maradék 100 g lisztet. Készre dolgozzuk, ezután langyos helyen, letakarva 50 percig kelesztjük.
2. lépés
Ameddig kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a megtisztított almákat kis kockákra vágjuk. A vajat egy serpenyőben vagy kisebb lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, és kissé hagyjuk karamellizálódni (nem kell karamellt készítenünk). Rádobjuk az almát, megszórjuk a fahéjjal, esetleg egy kis kardamommal és a reszelt citromhéjjal. Így pároljuk kb. 5 percig, majd félretesszük hűlni.
3. lépés
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük az almás töltelékkel, majd szorosan feltekerjük, a két végét összenyomjuk. A szilikon vagy vajazott és lisztezett fém kuglófforma aljába egy nagy marék összetört diót szórunk, utána óvatosan ráhelyezzük a tésztát. Így kelesztjük további 10 percig.
4. lépés
170 fokra előmelegített sütőben, kb. 50-55 perc alatt készre sütjük. Langyosan tálra borítjuk, porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp
A kuglóf tökéletes ünnepi reggeli vagy uzsonna tud lenni, amikor igazán ráérünk elkészíteni, nagy kedvencem még a diós-fűszeres és a mazsolás változat is.