
-
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés perc
-
25x40 cm-es tepsihez
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Almás-krémes sütemény
Hozzávalók
Elkészítés
Puha piskóta, fahéjas almaréteg, pudingos krém és csokoládé. Kell ennél több?
1. lépés
Az almákat megtisztítjuk, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. A tepsi alját kibéleljük sütőpapírral, és szépen elrendezgetjük rajta a szeleteket. Legfeljebb 2-3 rétegben érdemes rakni. A tetejét meghintjük egy kevés fahéjjal.
2. lépés
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már félig kemény a hab, hozzáadunk 50 g porcukrot, és kemény habbá keverjük.
3. lépés
A tojások sárgáját a maradék cukorral szintén fehéredésig keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet és az olajat. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, és csomómentesre keverjük. Beleforgatjuk a fehérjehabot. A piskótatészta felét ekkor áttesszük egy másik tálba, hozzászitáljuk a kakaót, és óvatosan összeforgatjuk.
4. lépés
A kétféle masszát az alma tetejére kanalazzuk, majd a kanál végével márványosra mintázzuk. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütjük a piskótát.
5. lépés
Ameddig sül a piskóta, elkészítjük a krémet. Ehhez a pudingport elkeverjük 150 ml hideg tejjel. A maradék tejet felforrósítjuk, majd hozzáöntjük a pudingalapot. Közepes lángon, állandó keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Az elkészült puding tetejére fóliát nyomunk, hogy ne bőrösödjön, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
6. lépés
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, ezután több részletben beledolgozzuk a pudingot robotgép segítségével. A krémet egyenletesen elkenjük a kihűlt almás piskótán, majd hűtőbe tesszük dermedni.
7. lépés
Az összetört csokoládét mikróban, alacsony fokozaton vagy vízgőz felett megolvasztjuk, belekeverünk 1 evőkanálnyi olajat, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét. További dermedés után éles késsel – azt minden vágás után forró vízben megmártva és megtörölve – egyforma kockákra vagy szeletekre vágjuk a süteményt. (Természetesen nem muszáj a kést mindig mártogatni és törölgetni, de így lesz szép a végeredmény.)
Tipp
Ha már alma, a másik klasszikus nagyisütit, az omlós almás lepényt próbáltátok már?