Amerikai fánk

Hozzávalók

Amerikai fánk

Elkészítés

amerikai fánk recept, cukros fánk recept, élesztős fánk recept, fánk recept, finom fánk recept, kelt tészta recept, kelt tésztás fánk recept, lyukas fánk recept, Nagyi titka Fánkliszt, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt, töltetlen fánk recept,

Márthatod cukormázba vagy olvasztott csokoládéba is.

1. lépés
Az élesztőt elkeverjük a langyos, cukros tejben. Hagyjuk kicsit felfutni. (Ez a lépés el is maradhat, az instant élesztőt adhatjuk közvetlenül a liszthet is.)

2. lépés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd alaposan megdagasztjuk. Végül egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük, lefedjük, és egy órát kelesztjük.

3. lépés
A megkelt tésztát vékonyan lisztezett munkalapon 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk belőle a fánkokat. (Én egy kisebb és egy nagyobb pogácsaszaggatót szoktam hozzá használni.) A kivágott korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük kelni. (Ha meg akarjuk könnyíteni a dolgunkat, előre felvágjuk a sütőpapírt, és egyesével tesszük rá a fánkokat, így egyszerűbb lesz az olajba tenni.) 30 percig kelesztjük a fánkokat. A visszamaradt tésztát újragyúrhatjuk, majd hagyjuk kicsit pihenni mielőtt újranyújtanánk.

4. lépés
Az olajat 180 fokosra melegítjük egy vastagfalú lábasban vagy serpenyőben. Kisütjük benne a fánkokat. Oldalanként 1,5-2 perc kell neki, az első oldalnál nyugodtan lefedhetjük az edényt.

5. lépés
A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt edénybe szedjük. Meghempergethetjük porcukorban, de márthatjuk cukormázba vagy csokoládéba is.

6. lépés
A csokoládémázhoz mikróban, alacsony hőmérsékleten vagy tűzhelyen, vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét és a vajat, majd simára keverjük. A cukormázhoz átszitáljuk a porcukrot, ezután hozzáadjuk az ízesítést, ha szeretnénk, akkor a színezéket, majd az olvasztott vajat, végül pedig folyamatosan adagolva a tejet is. Kissé folyós masszát kell kapnunk. Rögtön mártsuk a süteményeket, majd hagyjuk rácson megszáradni. A tetejüket tovább díszíthetjük.



Tipp

Próbáld ki a krémes töltött fánkot is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások