
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
1 kalácshoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Babka
Hozzávalók
Elkészítés
Gazdag vajas kalács, sok fahéjjal és dióval.
1. lépés
A langyos tejhez egy kevés cukrot adunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
2. lépés
Közben – a vaj kivételével – kimérjük a tészta hozzávalóit. Beleöntjük az élesztős tejet, ezután elkezdjük dagasztani. Amikor már kezd gombóccá összeállni, 5-6 részletben beledolgozzuk a puha vajat. Csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, ha már az előzőt szépen magába szívta.
3. lépés
A fényes, feszes tésztát letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
4. lépés
A töltelékhez a vajat kikeverjük a cukorral, a fahéjjal és a reszelt narancshéjjal. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a vajas töltelékkel, megszórjuk a vágott dióval, majd feltekerjük. Hosszában kettévágjuk, kifordítjuk, és összetekerjük. A kalácsot vajazott sütőformába tesszük, ezután további 20 percig kelesztjük.
5. lépés
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Közben a cukorból és a vízből szirupot főzünk.
6. lépés
Az elkészült süteményt még forrón meglocsoljuk a sziruppal.
Tipp
Ha tetszett a recept, próbáld ki a túrós virágkalácsot is!