
-
Elkészítési idő: 60 perc + 135 perc pihentetés = 195 perc
-
40 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Baconös-sajtos pogácsa
Hozzávalók
Elkészítés
Ezúttal bacon és sajt került a pogácsába.
1. lépés
A bacont felkockázzuk, és egy kevés zsíron vagy olajon zsírjára pirítjuk. A kisült zsírt félretesszük a tésztához, a bacont pedig a rétegzéshez.
2. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
3. lépés
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót is, a kisült zsírral együtt. Alaposan megdagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen, kb. 45 percig kelesztjük.
4. lépés
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon négyzet alakúra nyújtjuk. Megszórjuk a reszelt sajttal és a baconnel. Képzeletben 3 részre osztjuk, behajtjuk az egyik oldalról, majd ráhajtjuk a másik oldalról is. Végezetül felülről és alulról is behajtjuk középre. Letakarva 30 percig pihentetjük. A tésztát ezután ismét kinyújtjuk, majd hajtogatjuk. Megint pihentetjük 30 percig.
5. lépés
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. Szorosan egymás mellett kiszaggatjuk a pogácsákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. 30 percig megint pihentetjük. A tetejüket megkenjük az elhabart tojással, és megszórjuk napraforgómaggal vagy sajttal. 180 fokos sütőbe tesszük kb. 18-20 percre.
Tipp
Ha tetszett a recept, próbáld ki a csodás füstölt sajtos pogácsát is!