Bajor zsemle

Hozzávalók

Elkészítés

Nagyi Titka Búzakenyérliszt, Nagyi titka Fehér búzakenyérliszt, péksütemény házilag, zsemle,

Nemcsak szép, de nagyon finom is! Készítsd el te is, érdemes!

1. lépés
A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, élesztővel (amennyiben frissel dolgozunk, alaposan morzsoljuk a lisztbe), vajjal és a langyos vízzel. Sima tésztát dagasztunk belőle. 60 percig letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

2. lépés
A megkelt tésztát 12 egyenlő részre vágjuk. A tésztadarab széleit középre hajtjuk, megfordítjuk, hogy lefelé legyen, majd a hüvelyk- és kisujjunk között gömbölyűre formázzuk a zsemléket. Letakarva 20–30 percig kelesztjük.

3. lépés
Egy szélesebb fazékban vizet forralunk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát és a sót. Kettesével beledobjuk a zsemléket, és oldalanként 30–30 másodpercig főzzük őket a szódás fürdőben.

4. lépés
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a péksüteményeket, megszórjuk nagy szemű sóval, kereszt alakban bevágjuk, és még kb. 15 percig kelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.



Tipp

Ugyanebből a tésztából akár kiflit vagy perecet is formázhatunk. Ha szívesen sütsz máskor is házi péksüteményeket, próbáld ki a zabos-rozsos zsemle és a rozsos szendvics zsemle receptjét is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!