Beignet

Hozzávalók

Beignet

Elkészítés

apró fánk recept, beignet recept, egyszerű fánk recept, fánk recept, francia fánk recept, hűtős fánk recept, kicsi fánk recept, Nagyi titka Fánkliszt, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt, new orleansi fánk recept, párnafánk recept,

Sokféleképpen készülhet: kelt vagy égetett tésztából, simán vagy töltve, golyónak kisütve vagy négyzetesre formázva. Mi most egy kelt variációt mutatunk.

1. lépés
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk a friss élesztőt, és hagyjuk felfutni.

2. lépés
A lisztet, a sót és a maradék cukrot elvegyítjük egy dagasztótálban. Hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát vagy rumot és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük megdagasztani a tésztát. Ha már nagyjából összeállt, kisebb darabokban beledolgozzuk a puha vajat is. Az alaposan megdagasztott tésztát egy vékonyan kiolajozott, nagyméretű tálba tesszük, majd lefóliázzuk.

3. lépés
Ha azonnal szeretnénk sütni, akkor meleg helyen a duplájára kelesztjük. Viszont a hűtőben, lassan kelesztve még finomabb. Kb. 3 órát hagyjuk a hűtőben, de akár egy éjszakát is állhat.

4. lépés
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon, kb. 5 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Éles késsel, pizza- vagy derelyevágóval kb. 2×2 cm-es négyzetekre vágjuk fel. Így hagyjuk még a deszkán kelni 20-30 percig, amíg újra működésbe kezd az élesztő.

5. lépés
Az olajat 180 fokosra melegítjük egy nagy serpenyőben. (Egyszerre kb. 8 darabnál nem érdemes többet kisütni.) Óvatosan az olajba tesszük a fánkokat, fedőt teszünk az edény tetejére, majd 1-1,5 perc elteltével levesszük, és megfordítjuk a fánkokat. A másik oldalt is ugyanannyi ideig sütjük.

6. lépés
A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálba szedjük, majd meghempergetjük a porcukorban. A cukrot ízesíthetjük őrölt fahéjjal, narancshéjjal, kardamommal is. Illetve a fánkokat is megtölthetjük csokoládé-, karamell- vagy mogyorókrémmel, de savanykás lekvárral vagy magában is nagyon finom.



Tipp

Ha pedig gyorsan elkészülő fánkreceptet keresel, próbáld ki a túrófánkot!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások