
-
Elkészítési idő: 180 perc
-
kb. 80-100 db aprócska fánkhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Beignet
Hozzávalók
Elkészítés
Sokféleképpen készülhet: kelt vagy égetett tésztából, simán vagy töltve, golyónak kisütve vagy négyzetesre formázva. Mi most egy kelt variációt mutatunk.
1. lépés
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk a friss élesztőt, és hagyjuk felfutni.
2. lépés
A lisztet, a sót és a maradék cukrot elvegyítjük egy dagasztótálban. Hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát vagy rumot és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük megdagasztani a tésztát. Ha már nagyjából összeállt, kisebb darabokban beledolgozzuk a puha vajat is. Az alaposan megdagasztott tésztát egy vékonyan kiolajozott, nagyméretű tálba tesszük, majd lefóliázzuk.
3. lépés
Ha azonnal szeretnénk sütni, akkor meleg helyen a duplájára kelesztjük. Viszont a hűtőben, lassan kelesztve még finomabb. Kb. 3 órát hagyjuk a hűtőben, de akár egy éjszakát is állhat.
4. lépés
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon, kb. 5 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Éles késsel, pizza- vagy derelyevágóval kb. 2×2 cm-es négyzetekre vágjuk fel. Így hagyjuk még a deszkán kelni 20-30 percig, amíg újra működésbe kezd az élesztő.
5. lépés
Az olajat 180 fokosra melegítjük egy nagy serpenyőben. (Egyszerre kb. 8 darabnál nem érdemes többet kisütni.) Óvatosan az olajba tesszük a fánkokat, fedőt teszünk az edény tetejére, majd 1-1,5 perc elteltével levesszük, és megfordítjuk a fánkokat. A másik oldalt is ugyanannyi ideig sütjük.
6. lépés
A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálba szedjük, majd meghempergetjük a porcukorban. A cukrot ízesíthetjük őrölt fahéjjal, narancshéjjal, kardamommal is. Illetve a fánkokat is megtölthetjük csokoládé-, karamell- vagy mogyorókrémmel, de savanykás lekvárral vagy magában is nagyon finom.
Tipp
Ha pedig gyorsan elkészülő fánkreceptet keresel, próbáld ki a túrófánkot!