
-
Elkészítési idő: 60 perc + 180 perc hűtés perc
-
18-20 cm-es átmérőjű tortához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Blaha Lujza tortája – málnalekváros linzertorta
Hozzávalók
Elkészítés
Süsd meg Blaha Lujza esküvői tortáját modernebb köntösben!
1. lépés
A linzerlapokat készítjük el először. Ehhez a hideg vajat felkockázzuk, és az ujjbegyeink vagy késes robotgép segítségével összedolgozzuk a száraz hozzávalókkal. Végül hozzáadjuk a tojássárgájákat, ezzel már össze tudjuk gyúrni a tésztát. Ügyeljünk rá, hogy ne dolgozzuk túl, éppen csak álljon össze a tésztánk.
2. lépés
A linzertésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe, hogy visszadermedjen a vaj.
3. lépés
A pihentetés után, enyhén lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a lapokat. Egy tortakarikával kiszúrjuk belőlük a köröket, és átteszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Alaposan megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 13-15 perc alatt készre sütjük. Ne barnuljon meg a lap, épp csak a szélük kapjon egy kis színt.
4. lépés
A kihűlt lapokat rétegezzük a meglangyosított málnalekvárral, végül kívülről is körülkenjük vékonyan. Rátehetjük a tortakarikát, hogy biztosan ne csússzanak el a lapok. Visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen összeálljon. Akár egy éjszakát is maradhat.
5. lépés
Az újabb pihentetés után már csak a bevonás marad hátra. Ehhez eredetileg rózsaszín fondant használtak (a folyékonyat, nem a nyújthatót). Természetesen ezzel is bevonhatjuk. 40 fokosra felmelegítjük a fondant, majd a tortát egy rácsra tesszük, és ráöntjük a cukormázat. Egy széles pengéjű kés segítségével áthúzzuk, hogy egyenletes legyen a bevonat. Én fehér csokoládéval húztam át a tortát. Ehhez 250 g csokoládét vízgőz felett felolvasztunk, majd hozzákeverünk 1-2 evőkanál olajat. A torta bevonása az előbbiekben leírtak szerint történik.
6. lépés
A süteményt pihentessük tovább, hogy megszilárduljon a bevonat. Ízlés szerint tovább díszíthetjük a tetejét.
Tipp
Az eredeti tortához darált diót használtak, természetesen süthetjük azzal, vagy akár pisztáciával is. Napjainkban is nagyon divatosak a hasonló sütemények, próbáld ki a krémes linzertortát is!