Blaha Lujza tortája – málnalekváros linzertorta

Hozzávalók

Blaha Lujza torta

Elkészítés

krém nélküli torta recept, lekváros linzer recept, linzer alaprecept, linzer recept, linzertorta recept, mandulás linzer recept, Nagyi Titka Extra finom süteményliszt, torta recept,

Süsd meg Blaha Lujza esküvői tortáját modernebb köntösben!

1. lépés

A linzerlapokat készítjük el először. Ehhez a hideg vajat felkockázzuk, és az ujjbegyeink vagy késes robotgép segítségével összedolgozzuk a száraz hozzávalókkal. Végül hozzáadjuk a tojássárgájákat, ezzel már össze tudjuk gyúrni a tésztát. Ügyeljünk rá, hogy ne dolgozzuk túl, éppen csak álljon össze a tésztánk.

2. lépés

A linzertésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe, hogy visszadermedjen a vaj.

3. lépés

A pihentetés után, enyhén lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a lapokat. Egy tortakarikával kiszúrjuk belőlük a köröket, és átteszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Alaposan megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 13-15 perc alatt készre sütjük. Ne barnuljon meg a lap, épp csak a szélük kapjon egy kis színt.

4. lépés

A kihűlt lapokat rétegezzük a meglangyosított málnalekvárral, végül kívülről is körülkenjük vékonyan. Rátehetjük a tortakarikát, hogy biztosan ne csússzanak el a lapok. Visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen összeálljon. Akár egy éjszakát is maradhat.

5. lépés

Az újabb pihentetés után már csak a bevonás marad hátra. Ehhez eredetileg rózsaszín fondant használtak (a folyékonyat, nem a nyújthatót). Természetesen ezzel is bevonhatjuk. 40 fokosra felmelegítjük a fondant, majd a tortát egy rácsra tesszük, és ráöntjük a cukormázat. Egy széles pengéjű kés segítségével áthúzzuk, hogy egyenletes legyen a bevonat. Én fehér csokoládéval húztam át a tortát. Ehhez 250 g csokoládét vízgőz felett felolvasztunk, majd hozzákeverünk 1-2 evőkanál olajat. A torta bevonása az előbbiekben leírtak szerint történik.

6. lépés

A süteményt pihentessük tovább, hogy megszilárduljon a bevonat. Ízlés szerint tovább díszíthetjük a tetejét.



Tipp

Az eredeti tortához darált diót használtak, természetesen süthetjük azzal, vagy akár pisztáciával is. Napjainkban is nagyon divatosak a hasonló sütemények, próbáld ki a krémes linzertortát is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!