
-
Elkészítési idő: 100 perc
-
16 cm átmérőjű pitéhez
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Bogyós gyümölcsös francipán tönkölypite
Hozzávalók
Elkészítés
Gyümölcsös francia pite tönkölybúzából.
1. lépés
Tegyük a lisztet egy nagy tálba, majd ujjbegyeinket használva dolgozzuk bele a hideg vajat, míg a keverék morzsaszerűvé válik. Keverjük hozzá a cukrot. Adjunk hozzá elegendő mennyiségű jéghideg vizet, cseppenként, hogy sima tésztát kapjunk. Nagyjából egy evőkanálnyira lesz szükség. Takarjuk le folpakkal és pihentessük 1 órán át a hűtőben.
2. lépés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk ki egy 16 cm átmérőjű piteformát.
3. lépés
Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett munkalapra és nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra. Fektessük a formába, a kilógó széleket vágjuk le. Tegyünk a formába sütőpapírt és helyezzünk rájuk sütőbabot. Süssük 5–10 percig 180 fokon, majd távolítsuk el a sütőpapírt és a babot, és további 3-5 perc alatt süssük a tésztát aranyszínűre. A formában hagyva tegyük rácsra hűlni.
4. lépés
Kenjük meg málnalekvárral a kihűlt tésztakosár belsejét. A töltelékhez robotgép segítségével habosítsuk fel a cukrot a vajjal egy nagy tálban, és verjük fehéredésig. Adjuk hozzá a darált mandulát és a tojást, és keverjük krémesre. Kanalazzuk a masszát a tésztakosárba, és simítsuk el a tetejét.
5. lépés
Szórjuk a gyümölcsöket egyenletesen a krém tetejére, majd süssük 40–50 percig 180 fokon légkeverés nélkül, amíg levegős textúrájú, szilárd és kissé barna lesz. Tegyük a kész tönkölypitét egy rácsra hűlni.
Tipp
A gyümölcsös tönkölypitét tálalhatjuk tejszínnel vagy creme fraîche-sel. Nyáron érdemes elkészíteni a sárgabarackos tönkölypitét is!