
-
Elkészítési idő: 90 perc
-
50-70 darabhoz
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Borzas pogácsa
Hozzávalók
Elkészítés
Az omlós pogácsák közé sajtkrémet töltünk, ezután reszelt sajtba hempergetjük.
1. lépés
A lisztet összemorzsoljuk a sóval és a lereszelt hideg vajjal, majd beledolgozzuk a tojássárgájákat és a tejfölt is. A tésztát műanyag fóliába csomagoljuk, és legalább 60 percre hűtőbe tesszük. (Nyugodtan maradhat egy napot is, csak jobb lesz a tészta.)
2. lépés
Ameddig pihentetjük a tésztát, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a lisztet, a sót és a tejet kézi habverővel elkeverjük, ezután állandó keverés mellett, közepes lángon sűrű krémmé főzzük. A lábast levesszük a lángról, elkeverjük benne a kockázott vajat, a tojást és a reszelt sajtot. A krémet egy tányérra szedjük, a tetejére pedig egy műanyag fóliát borítunk, hogy ne bőrösödjön meg. Így hagyjuk kihűlni.
3. lépés
Lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kivágjuk a pogácsákat. 120-140 db korong lesz végül 3 cm átmérőjű kiszúrót használva. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket megkenjük elhabart tojással. Ha még dekoratívabbra szeretnénk, szórjuk meg valamilyen maggal is a tetejüket. 180 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük a pogácsákat, ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
4. lépés
A krémet legegyszerűbben habzsákból adagolhatjuk a pogácsák közé, ennek hiányában használjunk kiskanalat vagy kenőkést. Egy adag krémet teszünk az egyik pogácsa talpára, majd hozzáragasztunk egy másikat. Kissé összenyomjuk, ezzel a szélén kijön a krém, késsel elegyengethetjük, majd megforgatjuk a reszelt sajtba.
5. lépés
Jól záródó dobozban tároljuk.
Tipp
Ha még több ízt szeretnénk, használjunk hozzá füstölt sajtot! Ha tetszett a recept, próbáld ki a kolbászos-sajtos pogácsát is!