
-
Elkészítési idő: 60 perc
-
kb. 60 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Burgonyafánk
Hozzávalók
Elkészítés
Az a legjobb ebben a fánkban, hogy édesen és sósan is elkészíthető.
1. lépés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és hagyjuk felfutni.
2. lépés:
Közben a többi alapanyagot egy nagy tálba mérjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, és sima tésztát dagasztunk belőle. A liszt mennyisége a krumpli fajtájától függően változhat, így érdemes folyamatosan adagolni.
3. lépés:
A tésztát vastagon lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és egy kb. 2,5 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. Természetesen készíthetünk nagyobbakat is, így viszont golyó formájúak lesznek. A kiszaggatott tésztát kb. 90 percig pihentetjük.
4. lépés:
Az olajat felmelegítjük (vigyázzunk, hogy ne égjen), majd aranybarnára sütjük benne a fánkokat. Közben néha megforgathatjuk, de maguktól is forognak.
5. lépés:
A kisütött golyókat papírtörlővel bélelt tálra szedjük. Édesen porcukorral és lekvárral tálaljuk. Sósan pedig tejföllel és reszelt sajttal.
Tipp
Én mindenképp a sós verzióra szavazok, tejföllel és reszelt sajttal, főleg ha egy jó marhapörkölt mellé készítem. Hasonlóan finom az égetett tésztából készült pillekönnyű sajtos pogácsa receptje is.