Burgonyás-hagymás cipó

Hozzávalók

Elkészítés

Nagyi Titka Búzakenyérliszt, péksütemény recept,

Még a legegyszerűbb szendvics is különleges lesz ezzel a cipóval.

1. lépés
Az olajat felhevítjük és megpirítjuk rajta a kockára vágott hagymát, majd hagyjuk langyosra hűlni. Az élesztőt a langyos tejben egy kevés lisztel, a cukorral elkeverjük, majd hagyjuk felfutni. A szerecsendiót és a sót beleszórjuk a maradék lisztbe, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a pirított hagymát és a főtt burgonyát. Ezt nagy mozdulatokkal tésztává dolgozzuk, és langyos helyen hagyjuk megkelni.

2. lépés
Ha megkelt a péksütemény tésztája, még egyszer átdagasztjuk, átlevegőztetjük, majd ismét kelesztjük.

3. lépés
Amikor megemelkedett a tészta, cipót formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és ott is kelni hagyjuk. Ha a cipók megnövekedtek, a külsejüket bevagdoshatjuk, majd vízzel megkenve burgonyapehellyel megszórhatjuk.

4. lépés
Langyos helyen tovább kelesztjük, majd először 220 fokos sütőben 10 percig sütjük, míg kérge lesz, utána 180 fokos sütőben további 15–20 percig sütjük, míg át nem sül. (Légkeveréses sütőben 200, majd 160 fokon sütjük.)



Tipp

Még finomabb lesz a péksütemény, ha magvakat vagy reszelt sajtot szórunk a tetejére. Ha szívesen kísérletezel a különféle péksüteményekkel, próbáld ki a rozsos-magvas kenyér receptjét is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm