
-
Elkészítési idő: 60 perc
-
40 db
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Burgonyás pogácsa
Hozzávalók
Elkészítés
Vendégváró asztalok és kirándulások kedvenc sós süteménye. Így készül a házi burgonyás pogácsa.
1. lépés
A burgonyapelyhet kevés vízzel eldolgozzuk, és hozzákeverjük a sót, élesztőt, a margarint és a tojássárgáját. Amennyiben nincs otthon burgonyapehely, úgy használhatunk főtt burgonyát is, amelyet áttörve belegyúrunk a többi hozzávalóba. A masszát krémes állagúra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és készre gyúrjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni a krumplis pogácsa tésztáját.
2. lépés
Pihenés után a tésztát kinyújtjuk és hajtjuk, szimplán majd duplán, a hajtásokat tojással kenjük. A szimpla hajtáshoz nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra. Először jobb oldalról hajtsuk be a tészta 1/3-át, majd bal oldalról hajtsuk rá a tészta fennmaradó egyharmadát a másik két rétegre, így végül 3 rétegű tésztát kapunk. A dupla hajtáshoz ezután nyújtsuk ki újra a tésztát téglalap alakúra és most a jobb oldali egy negyedét hajtsuk be a tészta feléig, majd tegyük ugyanezt a bal oldali egy negyedével. Végül hajtsuk egymásra a két felét, így végül 4 rétegű tésztát kapva.
3. lépés
A tésztát ezek után 18 mm-re (mini pogácsákhoz: 14 mm-re) nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval szaggatjuk. A sütőlapra tett pogácsák tetejét tojással kenjük át.
4. lépés
A pogácsákat 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 percig sütjük. (Légkeveréses sütőben 180 fokon sütjük 15 percig.)
Tipp
Ízesíthetjük a krumplis pogácsa tésztáját apróra vágott zöldfűszerekkel, sonkával vagy különféle magvakkal is. Ha a krumplis pogácsa mellett valami mást is kipróbálnál, a juhtúrós pogácsa jó választás lesz.