Céklás kenyér

Hozzávalók

Elkészítés

céklás kenyér recept, házi kenyér, kenyér céklával, kenyér recept, Nagyi Titka Búzakenyérliszt, Nagyi Titka Teljes kiőrlésű búzaliszt, színes kenyér, teljes kiőrlésű kenyér recept,

Különleges szín, földes ízvilág, ez a céklás kenyér!

1. lépés:
Előző este megtisztítjuk, majd megfőzzük a céklákat. Félretesszük a másnapi kenyérkészítléshez a főzőlével együtt.

2. lépés:
A céklát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a levéből pedig kimérünk kb. 200 ml-t. Ezt meglangyosítjuk, hozzáadjuk a mézet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Néhány percre félretesszük, hogy felfusson az élesztő.

3. lépés:
A liszteket a sóval együtt egy nagy tálba szitáljuk, majd fokozatosan beledolgozzuk az élesztős folyadékot és a reszelt céklát, ruganyos tésztát dagasztunk belőle. Letakarva 20 percig kelesztjük.

4. lépés:
Átgyúrjuk a tésztát, és beledolgozzuk az apróra vágott diót. Megint letakarjuk, és kelesztjük 40 percig.

5. lépés:
A megkelt tésztát néhány mozdulattal átgyúrjuk, majd a tésztát a szélektől befelé hajtjuk, és megformázzuk a cipót. Hogy szebben tartsa a formáját, egy konyharuhával bélelt szűrőbe is tehetjük. Újabb 30-40 perc kelesztés következik. Ezt borítjuk majd a sütőlapra.

6. lépés:
200 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük az alján, hogy elkészült-e!



Tipp

Ha szeretsz otthon péksüteményeket készíteni, próbáld ki a tökmagos bagettet is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm