Choux

Hozzávalók

Choux

Elkészítés

choux recept, craquelin recept, égetett tészta alaprecept, francia égetett tészta, francia fánk, francia képviselőfánk recept, Nagyi Titka Búzafinomliszt, Nagyi titka Fánkliszt, vaníliakrém recept, vaníliás sütemény,

Így készül a ropogós tetejú choux (ejtsd: su), avagy a falatnyi francia csoda.

1. lépés
Először az égetett tésztagombócok tetejére kerülő ropogóst, vagyis a craquelint készítjük el. Ehhez a lisztet átszitáljuk a porcukorral, majd összegyúrjuk a puha vajjal. Két sütőpapír között vékonyra (max. 1 mm) nyújtjuk a tésztát, majd egy sütőlemezen hűtőbe tesszük 20-30 percre, hogy a vaj megszilárduljon. (10 g lisztet cserélhetünk cukrozatlan kakaóporra is.)

2. lépés
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A vizet, a tejet, a vajat, a cukrot és egy csipetnyi sót egy lábasba mérjük, majd összemelegítjük. A forró elegyet levesszük a lángról, ezután elkeverjük benne a lisztet. Az edényt alacsony lángra visszatesszük, majd a “gombócot” állandóan kevergetve 2-3 perc alatt átsütögetjük. A masszát félretesszük pár percre hűlni, addig feltörjük a tojásokat.

3. lépés
A lisztes masszát elkezdjük átkeverni (én robotgépet használok hozzá, de akinek erős a karja, csinálhatja kézzel is), és egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, amikor már teljesen magába szívta az előzőt. A tésztát addig keverjük, amíg szépen “V alakban” csurog le a keverőlapátról. Ekkor habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk. (Nem érdemes egy 50 Ft-osnál nagyobb átmérőjűre csinálni, mert sülés közben megnőnek.)

4. lépés
Ha a tészta teteje csúcsos marad, picit vizezzük be az ujjunkat, és óvatosan nyomjuk vissza. Kivesszük a hűtőből a ropogós réteghez kinyújtott lapot, és egy akkora átmérőjű szaggatóval, mint a tésztagombócok, köröket vágunk ki belőle. Az így kapott korongokat a tészta tetejére illetszjük.

5. lépés
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a fánkokat. Nagyjából 12-13 perc után 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. Összesen nagyjáből 20 perc alatt készülnek el a tésztagombócok. Fontos, hogy sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját. A fánkokat a tepsin vagy rácson hagyjuk kihűlni.

6. lépés
Elkészítjük a vaníliakrémet. A tojássárgájákat elkeverjük a keményítővel, a porcukorral, a vaníliával (lehet rúdból kikapart mag, de vaníliaport is használhatunk) és egy kevés hideg tejjel. A maradék tejet csípősre melegítjük (kb. 80 fokosra). Amikor már meleg, vékony sugárban a tojásos elegyre csugratjuk, állandó keverés mellett. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon, tovább keverve besűrítjük. A pudingot átszedjük egy lapos tálba, fóliát nyomunk a tetejére, és így hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor már kihűlt, a tejszínt felverjük a fixálóval. A megszilárdult krémet robotgéppel fellazítjuk, majd több részletben beleforgatjuk a tejszínhabot.

7. lépés
A tésztagombócok felső harmadát recés késsel levágjuk, habzsák segítségével megtöltjük a vaníliakrémmel, majd visszatesszük rá a kalapokat. Vaníliakrém helyett tölthetjük ízesített mascarponekrémmel is.



Tipp

Ha pedig marad néhány tésztagombóc, nyugodtan eltehetjük későbbre egy jól záródó dobozban, vagy készíthetünk belőle profiterolt is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások