Croquembouche – karácsonyi fánktorony

Hozzávalók

Croquembouche

Elkészítés

édesség recept, égetett tészta alaprecept, égetett tészta torony recept, fánk égetett tésztából, fánk élesztő nélkül, finom gesztenyés sütemény recept, finom torták, gesztenyés édesség, gesztenyés karácsonyi torta, gesztenyetorta recept, karácsonyi édesség, karácsonyi torta recept, karamell készítése, különleges karácsonyi sütemény, látványos karácsonyi édesség, látványos torták, Nagyi titka extra finom süteményliszt recept, olasz édesség recept, olasz fánk, profiterol, profiterol recept, torta recept,

Ez az időigények karácsonyi desszert megéri a fáradtságot.

1. lépés

A vizet a vajjal és a sóval összeforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és nagyjából 3-4 percig keverjük, amíg a tészta szépen összeáll, és valamennyire átsül a liszt. Gyors és erős mozdulatokkal dolgozzunk!

2. lépés

Az így kapott masszát levesszük a lángról, 1-2 percig hagyjuk hűlni, majd egyenként belekeverve a tojásokat nagyon alaposan és gyorsan összedolgozzuk. Használhatunk robotgépet, de egy fakanál is megteszi. A lényeg, hogy mindig csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha az előzőt már teljesen bele tudtuk dolgozni.

3. lépés

A masszát habzsákba töltjük, és cseresznye méretű halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire belőle. Viszonylag nagy helyet kell köztük hagynunk, mert megnőnek a golyócskák. A fánkokat 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre (tilos kinyitni az ajtót), majd mérsékeljük 160 fokra a hőmérsékletet, és további 10-15 percig sütjük. Akkor van kész a sütemény, ha kivéve könnyűek, belül átsültek, és már csak egy vékony, hártyás tésztaréteg maradt bennük. A sütőt kapcsoljuk le, de ne kapjuk ki egyből a tésztát, félig nyitott ajtónál még pihentessük kicsit, így nem lapul le. Kihűlés után egy késsel vagy egy fakanál nyelével mindegyikbe lyukat ütünk. Ekkora adagot 2 tepsin tudunk majd kisütni.

4. lépés

Amíg készül a tészta, összeállítjuk a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral és a fixálóval. Ehhez szeretek egy műanyag kancsót használni, így nem fröcsög ki a tejszín, és nem is csapódik ki. A felengedett gesztenyepüréhez adjuk a mascarponét és a rumot, majd robotgéppel simára dolgozzuk. A tejszínhabot beleforgatjuk. A krémet felhasználásig hűtőben tároljuk.

5. lépés

A gesztenyekrémet habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a kihűlt fánkocskákat.

6. lépés

Egy serpenyőben vagy nagyobb lábasban elkészítjük a karamellt. A cukrot az edénybe szórjuk egyenletesen, majd közepes lángon hagyjuk karamellizálódni. Ha készen van, nagyon óvatosan megmártjuk benne a fánkocskákat. Ha közben elkezdene visszakeményedni a karamell, csak langyosítsuk meg újra.

7. lépés

A megmártott fánkokat óvatosan körbe rendezzük egy tálon, majd rá a következő emeleteket gúla alakban. A végén a már dermedő karamellből egy villa segítségével hajszálvékony szálakat húzunk a torony körül. Ízlés szerint csokoládé vagy egyéb díszekkel tovább dekorálhatjuk.



Tipp

A karamellel tényleg legyünk nagyon óvatosak, mert csúnya égési sérüléseket okozhat. Aki fél tőle, nyugodtan használhat egy kevés vajjal összeolvasztott csokoládét is. Ha csak kisebb halmot készítenél, tedd el a tészta felét egy dobozba, és pár nap múlva készíts belőle profiterolt!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások