
-
Elkészítési idő: 150 perc + hűtés perc
-
kb. 60 darabhoz
-
Nehézségi fok: 4/5
-
Nyomtatás
Croquembouche – karácsonyi fánktorony
Hozzávalók
Elkészítés
Ez az időigények karácsonyi desszert megéri a fáradtságot.
1. lépés
A vizet a vajjal és a sóval összeforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és nagyjából 3-4 percig keverjük, amíg a tészta szépen összeáll, és valamennyire átsül a liszt. Gyors és erős mozdulatokkal dolgozzunk!
2. lépés
Az így kapott masszát levesszük a lángról, 1-2 percig hagyjuk hűlni, majd egyenként belekeverve a tojásokat nagyon alaposan és gyorsan összedolgozzuk. Használhatunk robotgépet, de egy fakanál is megteszi. A lényeg, hogy mindig csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha az előzőt már teljesen bele tudtuk dolgozni.
3. lépés
A masszát habzsákba töltjük, és cseresznye méretű halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire belőle. Viszonylag nagy helyet kell köztük hagynunk, mert megnőnek a golyócskák. A fánkokat 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre (tilos kinyitni az ajtót), majd mérsékeljük 160 fokra a hőmérsékletet, és további 10-15 percig sütjük. Akkor van kész a sütemény, ha kivéve könnyűek, belül átsültek, és már csak egy vékony, hártyás tésztaréteg maradt bennük. A sütőt kapcsoljuk le, de ne kapjuk ki egyből a tésztát, félig nyitott ajtónál még pihentessük kicsit, így nem lapul le. Kihűlés után egy késsel vagy egy fakanál nyelével mindegyikbe lyukat ütünk. Ekkora adagot 2 tepsin tudunk majd kisütni.
4. lépés
Amíg készül a tészta, összeállítjuk a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral és a fixálóval. Ehhez szeretek egy műanyag kancsót használni, így nem fröcsög ki a tejszín, és nem is csapódik ki. A felengedett gesztenyepüréhez adjuk a mascarponét és a rumot, majd robotgéppel simára dolgozzuk. A tejszínhabot beleforgatjuk. A krémet felhasználásig hűtőben tároljuk.
5. lépés
A gesztenyekrémet habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a kihűlt fánkocskákat.
6. lépés
Egy serpenyőben vagy nagyobb lábasban elkészítjük a karamellt. A cukrot az edénybe szórjuk egyenletesen, majd közepes lángon hagyjuk karamellizálódni. Ha készen van, nagyon óvatosan megmártjuk benne a fánkocskákat. Ha közben elkezdene visszakeményedni a karamell, csak langyosítsuk meg újra.
7. lépés
A megmártott fánkokat óvatosan körbe rendezzük egy tálon, majd rá a következő emeleteket gúla alakban. A végén a már dermedő karamellből egy villa segítségével hajszálvékony szálakat húzunk a torony körül. Ízlés szerint csokoládé vagy egyéb díszekkel tovább dekorálhatjuk.
Tipp
A karamellel tényleg legyünk nagyon óvatosak, mert csúnya égési sérüléseket okozhat. Aki fél tőle, nyugodtan használhat egy kevés vajjal összeolvasztott csokoládét is. Ha csak kisebb halmot készítenél, tedd el a tészta felét egy dobozba, és pár nap múlva készíts belőle profiterolt!