
-
Elkészítési idő: 90 perc
-
12 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Császárzsemle
Hozzávalók
Elkészítés
Így süss otthon puha császárzsemlét!
1. lépés
A lisztet a sóval egy nagy tálba szitáljuk.
2. lépés
Az élesztőt a cukorral elkevert tejbe morzsoljuk, és hagyjuk felfutni.
3. lépés
A liszthez adjuk az élesztős tejet és a vizet. (A tésztához használhatunk csak vizet is, így inkább hasonlít majd a zsemlére az állaga, de akár csak tejet is, viszont így már inkább kalácsszerű lesz. Én a kettő közötti állapotot szeretem a legjobban.) A hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd a vége felé, több részletben hozzáadagoljuk a puha vajat is. Addig dolgozzuk, amíg szép fényes és ruganyos nem lesz. Ha szükséges, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. A tésztát 30-40 percig kelesztjük.
4. lépés
A megkelt tésztát 12 egyforma darabra vágjuk, meggömbölyítjük, és hagyjuk 10 percig állni. Mindegyik gombócból kb. 40 cm hosszúságú hurkát sodrunk. Ezután következik a formázás. Ehhez laza csomót kötünk a tésztából, a középen ki rést hagyva. A csomó felső szárát fentről le, az alsó szárát alulról felfelé dugjuk át a lyukon. Alul összecsípjük a két végét, és ezzel megkapjuk a klasszikus császárzsemle formát. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük 15 percig.
5. lépés
Sütés előtt a tetejüket megkenhetjük simán vízzel vagy tojássárgája és tej keverékével is. Utóbbitól kalácsosabb jellege lesz.
6. lépés
A sütő aljába elhelyezünk egy forró vizes sütőedényt, hogy gőz képződjön a sütőtérben. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a zsemléket kb. 14-15 perc alatt készre sütjük.
Tipp
Próbáld ki a bajor zsemlét is!