Császárzsemle

Hozzávalók

Császárzsemle

Elkészítés

császárzsemle alaprecept, császárzsemle recept, császárzsömle házilag, császárzsömle recept, Nagyi Titka Búzakenyérliszt, Nagyi titka Fehér búzakenyérliszt, péksütemény házilag, puha császárzsemle recept, zsemle házilag, zsemle recept,

Így süss otthon puha császárzsemlét!

1. lépés
A lisztet a sóval egy nagy tálba szitáljuk.

2. lépés
Az élesztőt a cukorral elkevert tejbe morzsoljuk, és hagyjuk felfutni.

3. lépés
A liszthez adjuk az élesztős tejet és a vizet. (A tésztához használhatunk csak vizet is, így inkább hasonlít majd a zsemlére az állaga, de akár csak tejet is, viszont így már inkább kalácsszerű lesz. Én a kettő közötti állapotot szeretem a legjobban.) A hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd a vége felé, több részletben hozzáadagoljuk a puha vajat is. Addig dolgozzuk, amíg szép fényes és ruganyos nem lesz. Ha szükséges, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet. A tésztát 30-40 percig kelesztjük.

4. lépés
A megkelt tésztát 12 egyforma darabra vágjuk, meggömbölyítjük, és hagyjuk 10 percig állni. Mindegyik gombócból kb. 40 cm hosszúságú hurkát sodrunk. Ezután következik a formázás. Ehhez laza csomót kötünk a tésztából, a középen ki rést hagyva. A csomó felső szárát fentről le, az alsó szárát alulról felfelé dugjuk át a lyukon. Alul összecsípjük a két végét, és ezzel megkapjuk a klasszikus császárzsemle formát. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük 15 percig.

5. lépés
Sütés előtt a tetejüket megkenhetjük simán vízzel vagy tojássárgája és tej keverékével is. Utóbbitól kalácsosabb jellege lesz.

6. lépés
A sütő aljába elhelyezünk egy forró vizes sütőedényt, hogy gőz képződjön a sütőtérben. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a zsemléket kb. 14-15 perc alatt készre sütjük.



Tipp

Próbáld ki a bajor zsemlét is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!