
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
1 kalácshoz
-
Nehézségi fok: 4/5
-
Nyomtatás
Csíkos kakaós kalács
Hozzávalók
Elkészítés
Íme egy kalács, amit nem kell fonni, mégis jól mutat.
1. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. lépés
A liszthez adjuk a sót, a maradék porcukrot, a vaníliát és az élesztős tejet. Elkezdjük dagasztani a tésztát. 4-5 perc dagasztás után, több részletben hozzáadunk 75 g vajat. Mindig várjuk meg, amíg a tészta felveszi az előző adagot.
3. lépés
Ha már feszes és ruganyos a tésztánk, kettéosztjuk. Az egyik feléből gombócot formázunk. A másik feléhez hozzáadjuk a kakaót és a maradék vajat, majd addig dagasztjuk, amíg teljesen megfesti a kakaó a tésztát. (A különlegesebb ízek kedvelői reszeljenek bele egy kis tonkababot is.)
4. lépés
A kétféle tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, majd enyhén lisztezett munkalapon külön-külön téglalap alakúra nyújtjuk. A világos tésztára ráhelyezzük a kakaósat, és felcsavarjuk. Az illesztésnél összecsípjük, ez a rész kerül majd alulra a formában.
5. lépés
A rudat egy sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába fektetjük. 20-30 percig kelesztjük. A tetejét sütés előtt megkenjük a tejjel elhabart tojással. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Tipp
Ha tetszett a recept, próbáld ki a pihe-puha tejes kalácsot is!