Csokis-áfonyás zsemle

Hozzávalók

Elkészítés

csokis zsemle recept, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt, péksütemény,

Reggelire, uzsonnára, de akár vacsorára is kitűnő házi péksütemény.

1. lépés
A langyos tejhez adunk egy evőkanál porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy kissé felfusson. Egy nagy tálba 350 g lisztet mérünk, hozzáadjuk a sót, a vajat, a maradék porcukrot, a tojást, a felfuttatott élesztős tejet, és simára dagasztjuk. Ha szükséges, adhatunk még hozzá lisztet, de ne legyen túl kemény a tészta. Közben belegyúrjuk az áfonyát és a felaprított csokoládét. Letakarva, meleg helyen kelesztjük 45 percig.

2. lépés
A megkelt tésztát 32 egyforma darabra vágjuk, majd mindegyikből kis gombócot gömbölyítünk. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, és beletesszük a gombócokat kb. 1-1,5 cm-es távolságra egymástól. Letakarva további 20–30 percig kelesztjük.

3. lépés
Kevés tejjel elhabart tojással megkenjük a csokis zsemlék tetejét, és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 20 percre. Ha szeretnénk, hogy szép fényes legyen a teteje, két evőkanál porcukorból és 2 evőkanál vízből főzzünk szirupot, és kenjük meg vele a meleg zsemlék tetejét.



Tipp

Az áfonyát helyettesíthetjük málnával vagy ribizlivel is, téli időszakban pedig aszalt gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni. Ha szendvicsekhez is használható házi zsemlét sütnél, akkor készítsd el a rozsos zsemlét és a bajor zsemle receptjét.