
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
9 darabhoz
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Csokis-cseresznyés zsemlék
Hozzávalók
Elkészítés
Nem csak sós zsemléket süthetünk. Megkenheted vajjal, mogyorókrémmel vagy lekvárral is!
1. lépés
Az aszalt cseresznyét beáztatjuk egy tál forró vízbe, hogy kicsit felpuhuljon.
2. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthet adjuk a kakaót, a csipetnyi sót, a maradék cukrot, a vizet, az olajat és az élesztős tejet. Elkezdjük dagasztani. Nagyjából félidőben beledolgozzuk a leszűrt cseresznyét és a felaprított csokoládét. Az alaposan megdagasztott tésztát áttesszük egy vékonyan kiolajozott tálba, és lefedve, meleg helyen, kb. 1 órát kelesztjük.
3. lépés
A megkelt tésztát 9 egyforma részre vágjuk. Mindegyikből gombócot formázunk. Áttesszük őket egy kivajazott sütőformába. Maradjon köztük hely, mert meg fognak nőni! További 20 percig kelesztjük. A tetejüket megkenjük a tejjel elhabart tojássárgájával, ezután pedig megszórjuk szeletelt mandulával.
4. lépés
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Tipp
Ha szereted a nem hagyományos zsemléket, próbáld ki az édesburgonyás változatot is!