
-
Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc pihentetés = 120 perc
-
kb. 12 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Csomózott fánk
Hozzávalók
Elkészítés
Csomózd a fánkot, mint a császárzsemlét!
1. lépés
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
2. lépés
A lisztet elvegyítjük a maradék porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Alaposan megdagasztjuk a tésztát, majd egy kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen, kb. 45 perc alatt megkelesztjük.
3. lépés
A megkelt tésztát 12 egyforma darabra vágjuk, meggömbölyítjük, és hagyjuk 5 percig állni. Mindegyik gombócból kb. 40 cm hosszúságú hurkát sodrunk. Ezután következik a formázás. Ehhez laza csomót kötünk a tésztából, a középen ki rést hagyva. A csomó felső szárát fentről le, az alsó szárát alulról felfelé dugjuk át a lyukon. Alul összecsípjük a két végét, és ezzel megkapjuk a klasszikus császárzsemle formát. A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük 15 percig.
4. lépés
Egy serpenyőben vagy lábasban 180 fokosra (közepesen forróra) hevítjük az olajat, majd kisütjük benne a fánkokat. Végül porcukorral megszórva már tálalhatjuk is.
Tipp
Az alap fánktészta rengetegféleképpen formázható és süthető ki, érdemes a tésztát is megbolondítani különböző citrusok héjával, de a szóráshoz használt porcukrot is ízesíthetjük vaníliával, fahéjjal, kardamommal.