Csomózott fánk

Hozzávalók

csomózott fánk

Elkészítés

csomózott fánk recept, egyszerű fánk recept, élesztős fánk recept, fánk, fánk alaprecept, fánk recept, fánk sütés, fánksütés olajban, farsangi fánk recept, kelt tészta recept, Nagyi titka fánk recept, Nagyi titka fánkliszt recept,

Csomózd a fánkot, mint a császárzsemlét!

1. lépés

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.

2. lépés

A lisztet elvegyítjük a maradék porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Alaposan megdagasztjuk a tésztát, majd egy kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen, kb. 45 perc alatt megkelesztjük.

3. lépés

A megkelt tésztát 12 egyforma darabra vágjuk, meggömbölyítjük, és hagyjuk 5 percig állni. Mindegyik gombócból kb. 40 cm hosszúságú hurkát sodrunk. Ezután következik a formázás. Ehhez laza csomót kötünk a tésztából, a középen ki rést hagyva. A csomó felső szárát fentről le, az alsó szárát alulról felfelé dugjuk át a lyukon. Alul összecsípjük a két végét, és ezzel megkapjuk a klasszikus császárzsemle formát. A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük 15 percig.

4. lépés

Egy serpenyőben vagy lábasban 180 fokosra (közepesen forróra) hevítjük az olajat, majd kisütjük benne a fánkokat. Végül porcukorral megszórva már tálalhatjuk is.



Tipp

Az alap fánktészta rengetegféleképpen formázható és süthető ki, érdemes a tésztát is megbolondítani különböző citrusok héjával, de a szóráshoz használt porcukrot is ízesíthetjük vaníliával, fahéjjal, kardamommal.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!