
-
Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc hűtés = 120 perc
-
30 cm-es átmérőjű piteformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Cukkinis-sajtos pite
Hozzávalók
Elkészítés
Ki mondta, hogy egy zöldséges pite unalmas?
1. lépés
A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, majd hozzáadjuk a vajat és a tojást. Késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, még néhány csepp hideg vizet adhatunk hozzá. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
2. lépés
A tésztát lisztezett (használjunk omlós tészta lisztet) munkalapon kinyújtjuk, a piteformába illesztjük, beleigazítjuk, végül a nyújtófát végiggörgetjük a tetején, ezzel levágva a túllógó részeket. Villával megszurkáljuk, és 30 percre a fagyasztóba tesszük.
3. lépés
A lehűtött tésztát vakra sütjük. Ehhez egy sütőpapírt helyezünk az omlós tészta tetejére, majd kitöltjük az egészet valamilyen pitenehezékkel (én rizst vagy lencsét szoktam hozzá használni). 15 percre a 180 fokos sütőbe tesszük sülni. Kivesszük, eltávolítjuk a pitesúlyt és a sütőpapírt, majd további 5 percre visszatoljuk sülni.
4. lépés
Amíg készül a tészta, előkészítjük a zöldségeket, a paradicsomokat félbe, a cukkiniket vékony szeletekre vágjuk.
5. lépés
A vakra sütött pitelapot megkenjük a krémsajttal (ha sikerült háztáji kecskekrémsajtot szerezni, mindenképp azzal készítsük, de juhtúró és mascarpone keveréke is nagyon finom), reszelünk rá egy kevés kemény sajtot. Ráhelyezzük a zöldségeket, megszórjuk a fűszerkeverékkel, és még egy kis reszelt sajttal. (Sót annak figyelembe vételével használjunk, hogy mennyire sós a krémsajt és a sajt.)
6. lépés
Visszatesszük a 180 fokos sütőbe kb. 25 percre. Frissen tálalhatjuk is.
Tipp
Ha tetszett, próbáld ki a zöldséges piténket is, tökéletes főétel.