
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
kb. 8 adaghoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Cukormentes aranygaluska tönkölylisztből
Hozzávalók
Elkészítés
Ezt a klasszikust elkészítheted cukormentesen is, teljes kiőrlésű lisztből.
1. lépés
A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, az édesítőszerrel, majd alaposan belemorzsoljuk a friss élesztőt. Hozzáadjuk a tészta többi összetevőjét, és megdagasztjuk a tésztát. Lefedve, meleg helyen kelesztjük egy órát.
2. lépés
A diót összedaráljuk az édesítőszerrel.
3. lépés
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy kisebb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A tésztadarabokat megmártjuk az olvasztott vajban, majd megforgatjuk a dióban, és sorban egy vajazott sütőformába helyezzük őket. Két sornál nem érdemes többet rakni. 30 percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt készre sütjük.
4. lépés
Amíg sül a tészta, elkészítjük a sodót. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat elkeverjük az édesítőszerrel és a vaníliával. A tejszínt és a vizet csípősre melegítjük (nem forraljuk), majd kb. a felét, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojásra önjük. A keveréket visszaöntjük a fazékba, és közepes lángon továbbra is folyamatosan keverve besűrítjük. A sodót kancsóba töltjük, és az aranygaluska mellé tálaljuk.
Tipp
Ha más hagyományos receptet is kipróbálnál teljes kiőrlésű lisztből, javaslom a leveles tésztát. Időigényes, de megéri!