
-
Elkészítési idő: 180 perc
-
18-20 db
-
Nehézségi fok: 4/5
-
Nyomtatás
Diós-kardamomos tekercs
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztában lévő pici fahéj és a töltelékben lévő illatos kardamom és citromhéj teszi egészen különlegessé ezt a péksüteményt.
1. lépés
A csiga tésztájához a tejet meglangyosítjuk 1 evőkanál cukorral, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk kissé felfutni. A lisztet egy nagy tálba mérjük (először csak 50 dkg-ot, de lehet, hogy még egy keveset majd felvesz). Hozzáadjuk a csipetnyi sót és a fahéjat, majd a maradék porcukrot, az élesztős tejet, a tojást és a puha vajat. Ruganyos, nem túl kemény tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük 40 percig.
2. lépés
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a kardamomok zöld héját feltörjük, mozsárba szórjuk a kis fekete szemeket, és alaposan elmorzsoljuk. A diót ledaráljuk, és ízesítjük a kardamommal és a finomra reszelt citromhéjjal. Az egészet simára keverjük a puha vajjal, a keményítővel és a vaníliával. Felhasználásig betesszük a hűtőbe, arra figyeljünk, hogy még könnyen kenhető állaga maradjon a krémnek.
3. lépés
A megkelt tésztát kettévágjuk, mindkettőből gombócot formázunk, és egymás után téglalap alakúra nyújtjuk enyhén lisztezett munkalapon. A krémet is megfelezzük, és vékonyan megkenjük vele a tésztát. A lapokat feltekerjük, majd egyenként 9-10 darabra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a tekercseket, és újabb 20 percig kelesztjük. A tetejüket megkenjük egy kevés tejjel elhabart tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben, 20–25 perc alatt készre sütjük a csigát.
Tipp
Tipp: Mivel elég nagy adag lesz belőle, érdemes lefagyasztani egy részét. A péksütemény töltelékét ízlés szerint variálhatjuk, készülhet belőle klasszikus kakaós és fahéjas csiga és nagyon finom a mákos verzió is. Érdemes kipróbálni a málnás-krémsajtos csigát is.