
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
20 cm-es átmérőjű piteformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Diós körtepite
Hozzávalók
Elkészítés
Őszi-téli finomság a nagymama konyhájából.
1. lépés
A tésztát készítjük el elsőként. Ehhez késes robotgépet szeretek használni, ami pillanatok alatt gyönyörűen kidolgozza. A lisztet, a cukrot, a kockázott vajat és a tojássárgáját a késes robotgép táljába tesszük, és addig dolgoztatjuk, amíg morzsás állagú lesz, ekkor mehet bele a kevés hideg víz. Végül addig folytatjuk a gyúrást, amíg szép gombóccá áll össze a tészta. (Robotgép nélkül: az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk össze sima tésztává.) Ha kész, műanyag fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
2. lépés
A tésztát két sütőpapír között (vagy lisztezett munkalapon) vékonyra nyújtjuk, majd az egyiket lehúzzuk róla. A tésztát a másik sütőpapírral a formába igazítjuk, úgy hogy a papír a felső részén legyen, így könnyen le tudjuk róla választani. A formába igazítjuk, és a nyújtófával végigmegyünk a forma szélén, így levágjuk a túllógó részeket.
3. lépés
A piteformát 10 percre a fagyasztóba tesszük, hogy visszadermedjen a vaj. Megszurkáljuk, és az aljába szórjuk a darált dió és a zsemlemorzsa keverékét. A tetejére szórjuk a megtisztított, felkockázott körtét, végül pedig meghintjük nádcukorral. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. (Légkeveréses sütőben 160 fokon kb. 35 percig sütjük.)
Tipp
Érdemes pitetészta készítésnél néhány adag plusztésztát is készíteni, és betenni a fagyasztóba (vagy akár kinyújtva, a formába helyezve), így bármikor elővehetjük, és ízlés szerint megtöltve már süthetjük is a pitét. Ez a pitetészta nagyon sokféleképpen variálható, kerülhet bele citromos, almás, meggyes, csokis, karamellás krém is, de készülhet belőle akár minipite is, lekvárral töltve.