Diós-lekváros kocka

Hozzávalók

Elkészítés

diós sütemény, Nagyi Titka Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, Nagyi titka Tönkölybúza finomliszt,

Ebből a diós süteményből egyszerűen nem lehet eleget sütni!

1. lépés
Először a tésztát készítjük el. Ehhez késes robotgépet szeretek használni, ami pillanatok alatt gyönyörűen elvégzi helyettünk a munkát. A liszteket, a sütőport, a porcukrot, a kockázott vajat, a tojássárgájákat és a finomra reszelt citromhéjat a késes robotgép táljába tesszük, és addig dolgoztatjuk, amíg összeáll a tésztánk. (Robotgép nélkül: az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk simára.) Ha nagyon ellágyulna a vaj miatt, 15–20 percre betehetjük a hűtőbe, de ha ügyesek voltunk, akkor erre nem lesz szükség.

2. lépés
Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságú lapot nyújtunk, amit óvatosan egy sütőpapírral bélelt aljú vagy vajazott és lisztezett tepsibe teszünk óvatosan. 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 15 percre. (Légkeveréses sütőben 140 fokon sütjük kb. 13 percig.)

3. lépés
Amíg készül a süteményünk alapja, elkészítjük a tetejére a tölteléket. Megdaráljuk a diót, és félretesszük. A tojások fehérjéből és a porcukorból kb. 10 perc alatt sűrű, fehér habot verünk. Ebbe forgatjuk bele a darált diót.

4. lépés
A tepsit az elősütött tésztalappal kivesszük a sütőből, és megkenjük a lekvárral. Rásimítjuk a diós tojáshabot, és kb. 20 percre visszatesszük a sütőbe. Ha kész, várjuk meg, hogy kihűljön szeletelés előtt.



Tipp

Tipp: A diót helyettesíthetjük darált mandulával vagy mogyoróval, és érdemes kísérletezni a különféle lekvárokkal is. Még ennél is egyszerűbb a bögrés diós sütemény és a diós béles is, a diós sütemények rajongóinak ezeket a sütiket is érdemes kipróbálni.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!