
-
Elkészítési idő: 60 perc + 12 óra pihentetés = 12 óra 60 perc
-
1 darabhoz
-
Nehézségi fok: 1/5
-
Nyomtatás
Diós-mazsolás kenyér dagasztás nélkül
Hozzávalók
Elkészítés
Az ősz igazi ízei találkoznak ebben a kenyérben.
1. lépés
A száraz összetevőket egy tálba mérjük. Ha friss élesztőt használunk, azt a lisztbe morzsoljuk. Hozzáadjuk az olajat, a mézet, a mazsolát, a vágott diót és a vizet is, majd összegyúrjuk. Nem kell dagasztani. A tálat lefóliázzuk, ezután legalább 12 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
2. lépés
A pihentetés után a tálat kivesszük a hűtőből, 30-60 percig hagyjuk felmelegedni, majd a masszát egy alaposan lisztezett munkalapra borítjük. Jobbról, balről, alulról és felülről középre hajtjuk a tésztát, megfordítjuk, cipót formázunk és átemeljük egy kerek sütőpapírra. Meleg helyen hagyjuk 30-45 percet kelni. Közben a sütőt felmelegítjük 240 fokra, és beteszünk egy kerámia-, jénai- vagy vasedényt melegedni.
3. lépés
Amikor már forró az edény, óvatosan kivesszük, és a sütőpapírral együtt beletesszük a kenyeret. A tetejét bevágjuk, rátesszük a fedőt, végül visszatesszük a sütőbe. Vigyázzunk, az edény végig forró!
4. lépés
Letakarva 40 percig, majd fedő nélkül további 10 percig sütjük a kenyeret. Még melegen vegyük ki a lábasból, hogy ne párásodjon be az alja! Még langyosan érdemes tálalni vajjal és mézzel.
Tipp
A mazsolát nyugodtan lecserélhetjük vagy kiegészíthetjük más aszalt gyümölccsel, sőt a dió mellé is elfér egy kis mandula is akár. Ha pedig sós verziót keresel, sütheted a sima dagasztás nélküli kenyeret vagy a hagymás-sajtos változatot is.