
-
Elkészítési idő: 60 perc + 80 perc hűtés = 140 perc
-
24 cm-es átmérőjű piteformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Diós-meggyes pite
Hozzávalók
Elkészítés
Gazdag diós töltelék, savanykás meggy és vajas pitetészta: csodásak együtt.
1. lépés
A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval és a porcukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat, a tojássárgáját és a vaníliát. Késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és egy órára a hűtőbe tesszük.
2. lépés
A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, a piteformába illesztjük, beleigazítjuk, végül a nyújtófát végiggörgetjük a tetején, ezzel levágva a túllógó részeket. Villával megszurkáljuk, és 20 percre a fagyasztóba tesszük.
3. lépés
A lehűtött tésztát vakra sütjük. Ehhez egy sütőpapírt helyezünk az omlós tészta tetejére, majd kitöltjük az egészet valamilyen pitenehezékkel (én rizst vagy lencsét szoktam hozzá használni). 15 percre a 180 fokos sütőbe tesszük sülni. Kivesszük, eltávolítjuk a pitesúlyt és a sütőpapírt, majd további 5 percre visszatoljuk sülni.
4. lépés
Amíg készül a tészta, összeállítjuk a tölteléket. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Amikor felvette a tojást, összeforgatjuk a finomra reszelt citromhéjjal és a darált dióval.
5. lépés
A vakra sütött pitelapot megtöltjük a diós töltelékkel, majd rászórjuk az meggyet. (Ha fagyasztottat használunk, nem szükséges felengedni.)
6. lépés
A 180 fokos sütőben, kb. 30 perc alatt készre sütjük a süteményt. Hagyjuk langyosra hűlni, megszilárdulni, majd tálalhatjuk.
Tipp
Ha tetszett a recept, próbáld ki a diós-lekváros kockát is, igazi békebeli sütemény.