
-
Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc pihentetés = 120 perc
-
1 kalácshoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Édesburgonyás kalács
Hozzávalók
Elkészítés
Nem csak az íze, a színe is csodás ennek a kalácsnak.
1. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a sót, a villával alaposan áttört, főtt édesburgonyát és az élesztős tejet. Megdagasztjuk, majd 2-3 részletben beledolgozzuk a puha vajat is. Ha már elég rugalmas a tészta, áttesszük egy vékonyan kiolajozott tálba, letakarjuk, és meleg helyen 45 percig kelesztjük.
2. lépés
A megkelt tésztát 3 egyforma részre osztjuk. Mindegyikből gombócot formázunk, 5 percig pihentetjük ismét. A gombócokból hurkákat sodrunk, majd összefonjuk. Sütőpapírral bélelt kenyérformába tesszük, és kb. 15 percig kelni hagyjuk. Sütés előtt átkenjük a tetejét az elhabart tojással. (Természetesen nem muszáj formában kisütni, simán tehetjük tepsire is.)
3. lépés
180 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tipp
A különleges sós kalácsok egyáltalán nem bonyolultak, mégis feldobják a húsvéti menüt, ilyen a fokhagymás csavart kalács is.