
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
8 személyre
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Egyszerű almás pite
Hozzávalók
Elkészítés
Egy serpenyőben készíthető almás pitét mutatunk.
1. lépés
A lisztet, a porcukrot, a darált mandulát és a felkockázott hideg vajat az ujjbegyeink vagy késes robotgép segítségével morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, majd egy kevés hideg vizet. Az összeállt tésztát műanyag fóliába csomagoljuk, és 60 percre a fagyasztóba tesszük.
2. lépés
Amíg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a megtisztított almát falatnyi darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, rádobjuk az almát, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, ezután legalább 10 percig pároljuk. A végén hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a citrom levét is. Félretesszük hűlni.
3. lépés
A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle. Én az őszhöz illő faleveleket választottam.
4. lépés
A kivágott tésztákkal betakarjuk a karamellizált almát. (Én benne hagytam a serpenyőben, de ha nincs olyan, amit betehetnénk a sütőbe, szedjük át egy hőálló tálba.) A sütemény tetejét megkenjük az elhabart tojással. Itt nem kell feltétlen precíznek lenni, lehet rusztikus hatású.
5. lépés
A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben 22-25 perc alatt készre sütjük.
Tipp
Ha tetszett a recept, próbáld ki a másik őszi kedvencünket, a diós körtepitét is!