
-
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés perc
-
26x38 cm-es tepsihez
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Egyszerű puncs szelet
Hozzávalók
Elkészítés
Az elronthatatlan kakaós piskótára egy nagyon egyszerű puncsos krém kerül, és szinte készen is van.
1. lépés
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már félig kemény a hab, hozzáadunk 50 g porcukrot, és keményre habosítjuk.
2. lépés
A tojások sárgáját a maradék cukorral és a rummal vagy aromával szintén fehéredésig keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet és az olajat. Beleszitáljuk a sütőporral és kakaóval vegyített lisztet és csomómentesre keverjük vele. Beleforgatjuk a fehérjehabot, végül pedig a vágott diót és a mazsolát vagy aszalt meggyet, továbbá ízesíthetjük frissen reszelt vagy kandírozott narancshéjjal – ügyeljünk rá, hogy friss esetén kezeletlen narancsot használjunk.
3. lépés
A masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 18 perc alatt készre sütjük a piskótát. Még forrón megkenjük a lekvárral.
4. lépés
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A pudingport elkeverjük a hideg tejjel, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. (Adhatunk hozzá egy kevés rumot.) Az elkészült pudingot áttesszük egy másik tálba, és közvetlenül a tetejére borítunk egy műanyag fóliát, hogy ne bőrösödjön meg. Így hagyjuk kihűlni.
5. lépés
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd beledolgozzuk a kihűlt puncspudingot.
6. lépés
A kihűlt piskótalapon egyenletesen eloszlatjuk a puncsos krémet, ráreszeljük vagy zöldséghámozóval rákaparjuk a fehér csokoládét, majd néhány órára a hűtőbe tesszük dermedni.
7. lépés
Éles késsel egyforma szeletekre vágjuk, közben minden vágás között töröljük meg a kést, hogy ne kenjük össze a sütemény oldalát.
Tipp
Néhanap teljesen rabul ejt a puncspuding íze, a puncsos kuglóf is nagy kedvencem, de ha kicsit több időm van, a nagyon látványos Barbie szeletet, vagy a lakodalmakból jól ismert Lajcsi-szeletet szoktam megsütni.